Hans Moleman
TIM-verslaggever 16 november 2019

Shosholoza dendert door Maastricht

Het energieke Afrikaanse mijnwerkerslied Shosholoza verwarmde deze week een kille novemberavond in Scharn. Daar organiseert Mondriaan weer Allemaal Anders, een cultureel programma voor alle Maastrichtenaren dat tot eind november doorloopt.

Een dampend koor van meer dan dertig mensen -allemaal Zuid-Limburgers- die met goesting Afrikaanse liederen zingen -waar vind je dat? Afgelopen donderdagavond in het nieuwe ontmoetingscentrum ’t Palet aan de Vijverdalseweg, in het verre oosten van Maastricht.

Daar organiseert Mondriaan, de grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg, dit najaar weer Allemaal Anders, een culturele manifestatie voor mensen van binnen en buiten haar muren.

Genieten

Het optreden van het Zuid-Limburgse koor Kwimba Zabula (‘Zingend Genieten’) was gelet op de enthousiaste reactie van het publiek een hoogtepunt van het programma. Voor een goed gevuld Palet, waar ook het vrouwenkoor Femmeuse optrad, lieten de veteranen van Kwimba Zabula de kracht en schoonheid horen van liederen uit zuidelijk Afrika, van Congo via Zimbabwe tot Zuid-Afrika.

Het koor dat een paar keer per maand oefent in Sittard, staat onder leiding van Boaventura ‘Bobby’ Gouveia, een muziekdocent uit Angola die eind vorige eeuw als vluchteling in het zuiden van Limburg belandde.

Angola

Gouveia kreeg het zingen al jong mee, in het Angolese kerkkoor van zijn vader, en zijn hart ging uit naar de traditionele muziek van zijn land. Op zijn 18e ging hij naar het conservatorium van Luanda, waar hij een beurs kreeg om te studeren in Havana. In Cuba leerde hij de Afrikaanse muziek op een nieuwe manier waarderen, omdat veel Cubaanse muziek Afrikaanse wortels heeft.

Terug in Angola bracht de burgeroorlog de musicus ertoe om te vluchten naar Nederland, waar hij eerst in Heerlen werd opgevangen. Inmiddels heeft Boaventura Gouveia zijn eigen Gouveia Muziekschool in Rotterdam met dirigeerwerk bij een vijftal koren en een eigen vocal group.

Transparanter

Mondriaan, met hoofdvestigingen in Maastricht en Heerlen, heeft het evenement Allemaal Anders opgezet om de ggz een toegankelijker karakter te geven.

De instelling telt in totaal meer dan dertig locaties en zo’n tweeduizend medewerkers. Jaarlijks bieden die zorg aan meer dan 10duizend mensen (volwassenen en kinderen) met psychische of psychiatrische klachten en verslavingsproblematiek.

Samen werken voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg, is Mondriaan’s motto: ‘De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar.”

Geheim

De instelling kwam in mei van dit jaar in het nieuws toen bleek dat de van drievoudige moord verdachte 27-jarige student Thijs H. er behandeling had gekregen. Er werden vraagtekens gezet bij de wijze waarop de kliniek zich bij vragen over hem strikt beriep op het beroepsgeheim.

‘Dat medisch beroepsgeheim is een groot goed’, liet de directie van Mondriaan toen weten. ‘Iedereen moet in Nederland zonder enige terughoudendheid hulp aan medische professionals kunnen vragen, waarbij het geven van vertrouwelijke mededelingen vaak onvermijdelijk is. Dat kan alleen wanneer de patiënt er van uit kan gaan dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met zijn gegevens. Schending van het medisch beroepsgeheim is strafbaar.’

——

-In het kader van Allemaal Anders zijn er in november nog twee optredens in ’t Palet:

Op zaterdag 23 november de  Big Band Schunck (14-15.30) en op zondag 24 november een optreden van Mixed Harmony (14-15.30). Toegang aan de Vijverdalseweg 1, aan de rand van Scharn, is gratis.

-Wie meer wil weten over Zuid-Limburgs eigen Afrikakoor:  https://www.kwimba-zabula.nl/index.php/luister-en-kijkLees ook