Jack van Gelooven
Buurtreporter 3 december 2018

Sfeerverslag Vrijwilligersdag Mariaberg

Vandaag zijn we als vrijwilligers uitgenodigd om te genieten. We willen als organisatie van de vrijwilligersdag een stukje waardering uitspreken naar iedereen uit onze wijk die zich belangeloos inzet voor een ander. Hoewel belangeloos? Mensen worden zelf ook blij van het helpen van anderen. Er is de laatste maanden een mooie werkgroep ontstaan met meer dan 10 vaste krachten, maar tijdens de dag zelf zijn we zeker met 20 mensen in de weer. Meer dan 140 mensen komen op bezoek.

In overleg maken mijn man Ron en ik ons vandaag ook nuttig. We mogen de artiesten opvangen! Welkom heten, koffie aanbieden, de weg wijzen qua techniek en overleggen met de DJ. Om half 3 stappen we de deur uit van ons huisje op de Ruttensingel, meteen kunnen we aan de slag, we treffen namelijk al een dame voor onze deur die zichtbaar verdwaald is. Een artiest, uit Meerssen! Samen zijn we een paar minuutjes later, wandelend over de mooie rode welkomstloper, binnen.

Ondanks dat het prorgamma om 15.30 uur begint is het een uurtje van te voren al behoorlijk druk en gezellig. Je wordt goed ontvangen en ingeschreven, je krijgt uitleg over het programma, het Beppe Kleppe spel in de handen gedrukt en consumptiebonnen.

We maken meteen even kennis met de DJ, Jeroen is vrolijk en hartelijk. Er zijn al 2 mannen met gitaren. Een voor het Toon Hermans koor en een voor het Buurt Theater Mariaberg. Iedereen kwebbelt ontspannen met elkaar en even later neemt Marie Jose Mientjes het woord. Ze is de dagpresentatrice en samen met wethouder Mara de Graaf, komt er tekst en uitleg, maar nog belangrijker- een mooi woord van dank aan alle mensen die vrijwillig een bijdrage leveren aan onze buurt en mensen.

Even daarna begint het koor. Vrolijke meezingers laten onze buurt zien en horen dat mensen met ervaringen rondom kanker elkaar zo steunen en doorgaan met het leven. Ik vind het fantastisch dat ze er zijn. We maken het allemaal eens mee, iemand met deze zware ziekte in ons leven. Het is zo belangrijk om juist dan extra steun en informatie te ontvangen. Uit ervaring weet ik hoe laagdrempelig en mooi het is in het Toon Hermans huis in Maastricht.

Als grote verrassing komt even later onze eigen Maastrichtse Dorus op, luidkeels en vrolijk klinkt het lied: Er wonen twee motten….in mn oude jas! Een keurige dame op leeftijd is veranderd in het grappige mannetje Dorus met snor en outfit. Zeer succesvol, de zaal is in beweging!

Buurttheater Mariaberg brengt een ludiek stukje over de buurt van vroeger, dit gaat subtiel over naar een heel mooi en lief ´mestreechs`liedje op de akoestische gitaar. Sprakeloos en onder de indruk zijn we ervan.

In de verschillende zalen en op de gang presenteren zich in totaal bijna 20 organisaties en initiatieven zich aan de bezoekers en aan elkaar. Het buurtnetwerk Tip Top Mariaberg, de nieuwe wijkkrant, het Borgesiusplantsoen, de inleup, kaartclub, sjoelclub, de droomboom, creatiever Mariaberg, Veur elkaar, de Buurtbrök, de Hoeskamer, de Emile Weslyschool, Mantelzorg, Wijk Service Punt, yoga, Buurttheater, de speelpan, Trajekt, het Sociale Team, Jeugdwerk, Home Start, teveel om op te noemen.

Tussen alle artiesten door is de uitreiking van HET boek! Interviews met de paginagrote foto’s die Petra Debets maakte hangen al in de ruimtes geëxposeerd. Het boek nu echt ontvangen is een mooi cadeau. Plechtig ook via de wethouder en dan samen op de foto. Trots als een pauw. Dit jaar werden er 23 mensen geportretteerd.

Dan is er nog een prijsuitreiking voor het Beppe Kleppe spel. Iedereen is ontspannen en vrolijk vandaag. Netwerkgesprekken en gewoon mensen leren kennen gaat moeiteloos in elkaar over. Vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties, de woningbouw, de Gemeente en diverse beroepskrachten. We hadden echt tijd te kort om al die fijne mensen te spreken.

De pompoensoep, de rijst met goulash, de warme quiche, stukken cake. Super gezellig, ook is er ter afwisseling een stukje klassieke muziek. De organisatie heeft aan alles gedacht. Ook een heuse polonaise, de Batteraove brengen het nieuwe carnavalslied en nog een paar feestelijke liedjes die zeker geweldig aanslaan.

Zelfs mijn man, als Zeeuwse nieuwkomer, heeft net als ik genoten van deze dag in onze mooie wijk! Met meer verbinding en zeer gewaardeerd gaan we weer naar huis.

Dank jullie wel vrijwilligers voor vrijwilligers team, het was weer Tip Top

Door: Juliette van der Henst-Cremers (vrijwilliger uit Mariaberg)Lees ook