Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 mei 2019

Servaaskermis geopend door Trajekt jeugd, deken John Dautzenberg en wethouder John Aarts

Met een Onze Vader en een zegening door de deken van Maastricht, pastoor John Dautzenberg, en een kanonschot afgevuurd door wethouder John Aarts is vrijdagmiddag de jaarlijkse Servaaskermis van start gegaan. Ruim negentig kinderen waren onder auspiciën van welzijnsinstelling Trajekt de speciale gasten op het Vrijthof. Een van de hoogtepunten – in ieder geval letterlijk – is de 65 meter hoge moderne versie van de zweefmolen. Dus heeft de attractie ook een Engelse naam: Around the World

Kermis is een feest dat al sinds mensenheugenis wordt gevierd. Wellicht nog meer dan iedere andere stad in Nederland is die van Maastricht gelieerd aan de katholieke kerk. Meer specifiek: aan de oudste kerk van Nederland en dus ook de Limburgse hoofdstad de Sint Servaasbasiliek. Tot en met volgende week zondag (19 mei) kunnen liefhebbers van duivelse snelheden, rotaties die je organen van positie doen wisselen en hoge hoogte hun hart ophalen in een aantal adembenemende attracties. Het letterlijk hoog(s)tepunt wordt bereikt in een zweefmolen die haar passagiers tot 65 meter hoogte brengt (de toren van Sint Jan is 79 meter hoog). De attractie heet Around the World. Maar als alles goed gaat blijven de gebruikers tijdens hun vlucht fijn boven het Vrijthof draaien. Uiteraard is er ook kermisvertier voor de meitskes en gamins die deze avonturen vanwege hun leeftijd nog niet mogen beleven. De kermis van Maastricht wordt door gemeente en exploitanten omschreven als een echt familie-evenement.

Met tromgeroffel van de Batida Mestreech liepen vrijdagmiddag rond vier uur een kleine honderd jongens en meisjes het Vrijthof op. Met hun begeleiders van Trajekt, deken John Dautzenberg en wethouder John Aarts waren zij de speciale gasten voor de opening. Het is inmiddels een prettige traditie dat deze Maastrichtse jeugd door de kermisexploitanten wordt uitgenodigd om op hun kosten een uurtje of twee gratis de attracties in mag. En dat niet alleen. De jongens en de meisjes worden ook nog eens getrakteerd op lekkers uit de eet- en drinkkramen van de kermis.

Na stichtelijke woorden van pastoor Dautzenberg en een Onze Vader zegende hij met wijwater het kermisterrein. Naast hem stond redelijk opvallend wethouder Aarts met een pluche kameel. Tenminste op het beestje stond geschreven Camel Racer. De VVD politicus telde evenwel maar een bult op het beestje en vond het dus meer een dromedaris. Bleef evenwel de vraag of hij bij een schiettent of andere attractie dit speelgoeddier al bij aanvang had gewonnen. Het knuffelbeestje bleek evenwel een cadeau van de marktmeesters van Maastricht. Een geschenk met een geschiedenis. Een kleine twintig jaar geleden was John Aarts ook al eens wethouder. De helaas verleden jaar overleden wethouder André Willems was in die tijd ambtenaar met kermis in zijn werkpakket. Hij kreeg zijn baas van toen – om de opening enige reuring te geven – zo ver om de kermis te openen zittend op een heuse kameel. De oude garde van de marktmeesters wist dat nog. De wethouder ook. Maar hij liet ook gelijk weten dat toen toen was en de kameel fijn op stal mocht blijven. Om toch die herinnering nog eens op te halen vonden de ambtenaren toch dat de wethouder niet zo maar op herhaling kon. Ditmaal geen Aarts op een kameel, maar een dromedaris onder de arm van de wethouder.

De Servaaskermis gaat tot en met zondag 19 mei iedere dag om twee uur ’s middags open. Aanstaande woensdag (15 mei) geven de exploitanten op iedere actie 50 eurocent per persoon korting.

 Lees ook