Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 2 april 2021

Serene Sint Servaas Pandhof decor voor Maastrichtse Kruiswegviering

In het Pandhof van de Sint Servaasbasiliek vond in de vroege avond van Goede Vrijdag een alternatieve ‘Kruusweeg’ plaats. In normale tijden trekt een kleine optocht vanaf de Onze Lieve Vrouwekerk naar de Sint Martinuskerk in Wyck. Dat is de thuishaven van de uit de 13e eeuw stammende Zwarte Christus. Het indrukwekkende notenhouten beeld stond vanavond in het midden van het Pandhof. Om het corpus werden de Lijdenswegschilderijen van de in 2017 overleden kunstenaar Sjef Hutschemakers gedragen. De deken van Maastricht, John Dautzenberg, hield tijdens het gebeuren een kleine dienst.

Is de de jaarlijkse Maastrichtse Kruiswegviering op Goede Vrijdag een ingetogen tocht van het oude centrum naar Wyck. In dit tweede corona jaar werd onder regie van de Vief Köp en deken John Dautzenberg werd de dag dat Jezus Christus gekruisigd in besloten kring gevierd in de tuinen van de oudste kerk van Nederland. De plechtigheid begon overigens in de zogeheten Lange Gang van de basiliek. Vanuit de sacristie liepen de geestelijken onder begeleiding van de Baeker Kleppermen naar het Pandhof. RTV Maastricht deed live verslag van de dienst. Bij de plechtigheid waren tal van traditionele verenigingen bij betrokken. Zo werden de staties – het in schilderijen of reliëfs uitbeelden van Jezus’ lijdensweg door Jeruzalem en overlijden aan het kruis – gedragen door leden van het Reuzengilde, de broederschappen en dragersgilden Sint Servaas en Sint Lambertus. de Stadsschutterij en het Mestreechs Rizzjemint.

Leden van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest verzorgden de muziek in het Pandhof. Tijdens de viering sprak behalve de deken van Maastricht onder meer Jan Janssen en andere leken. Bij de plechtigheid was ook oud-bisschop Frans Wiertz aanwezig.

Het besloten en coronaproof gehouden gehouden kerkelijke evenement kreeg na afloop toch ook nog een korte openbare ommegang. Immers het dragersgilde van het Zwart Kruis van Wyck moesten met een van de vier zogenaamde stadsdevoties nog terug naar de Sint Martinuskerk. Het broederschap van het Heilig Kruis – opgericht in 1813 – bracht het eeuwenoude kunstwerk veilig terug naar haar thuis in Wyck. 

 

 Lees ook