Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 juli 2019

Schitteren in Maria’s ‘Sterre der Zee’ blauw en de magie van een intiem matinee achter een bedrijfspoort

Weekendbeeld. De eerste van in totaal drie vierdaagse André Rieu’s concerten op het Vrijthof zit er op. Het begin van deze 15e editie van dit Maastrichtse zomerspektakel was er een van in ieder geval de traditie ‘mooi weer’. Ook een van ‘wee kump oet Limburg tot Zimbabwe’ en tal van andere tussen de muziek door André Rieu bekende one liners. Thuis in Maastricht fotograaf brengt u een uitgebreid sfeerverslag van deze eerste vier dagen. Met daarin een prominente rol voor de vrouwen en mannen van de Maastricht Dance Company. Maar ook voor de Rieu sopraan Carlo Maffioletti en koorzangeres Laura Engel. Samen met Jutta Maria Böhnert gaven zij in het atelier van Mestrom Chandeliers op zondagmiddag een intiem matinee-concert vol van Spaanse en Latijns-Amerikaanse passie.

Het is zondagavond vlak voor het tweede bedrijf van André Rieu op het Vrijthof dat in de foyer van Theater aan het Vrijthof zich een schier lijkende eindeloze rij danskoppels opstelt. De mannen in rokkostuum; de vrouwen in het hemelse blauw dat we in Maastricht zo goed kennen als de kleur van Sterre der Zee, Onze Lieve Vrouwe dan wel de Heilige Maagd Maria. Het zijn rond de 250 duo’s die zometeen tussen het publiek op het Vrijthof het handelsmerk van de Maastrichtse stehgeiger – de Weense wals – op onuitwisbare wijze in beeld gaan brengen. De groep wordt door de maestro gepresenteerd als de Maastricht Dance Company. Deze gelegenheidsformatie – met ook dansers uit bijvoorbeeld het Groningse Winsum – maakte een aantal jaren geleden al eens een geweldige indruk tijdens de Rieu concerten op het Vrijthof. Dat wordt dit jaar niet anders. Alleen al de wijze hoe ze voor het statige Theater aan het Vrijthof ‘in de wacht staan’ spreekt tot de verbeelding.

De dansers – inclusief een grote groep rolstoelers met partner – maken onderdeel uit aan Rieu’s terugdenken aan het jaar dat als opmaat geldt voor zijn faam van nu. In 1994 staat de Stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest met Dmitri Shostakovich’s Second Walz (1938) 28 weken in de landelijke Top 40. De bekendheid van de Maastrichtenaar en deze (Russische) wals krijgt een jaar later nog eens een extra boost. In het Olympisch Stadion staat hij met zijn viool in de middencirkel van de klassieke Amsterdamse sporttempel.De Ajacieden zijn bezig met Bayern München tijdens een Champions League wedstrijd op te rollen (eindstand 5-2). De euforie van die avond in combinatie met het resultaat maakt het optreden van Rieu tot een memorabele. De Second Waltz groeit uit tot een Ajax geuzenlied. Bijna een kwart eeuw later is het enthousiasme van de Rieu fans in hartje Maastricht nog net zo groot. De dansers van de Maastrichtse Dance Company zullen hun optredens tijdens het eerste Vrijthof-weekend van Rieu 2019 niet licht vergeten.

In de middaguren van deze zondag vindt een van de meerdere in de periferie van de grote Rieu-concerten plaats. Het duo Almeh Luz en gastvrouw Laura Engel geven een wonderschoon optreden in het atelier van Engel’s echtgenoot – kroonluchter restaurateur expert – Pascal Mestrom. Laura Engel maakt al sinds jaar en dag deel uit van het zangkoor van het Johann Strauss Orkest. Net zoals bijvoorbeeld Aga Fizzano, Linda Custers-Slakhorst en Frank Steijns leidt zij naast de André Rieu optredens ook nog een eigen artiestenleven. Dat speelt zich niet zelden af achter een bedrijfspoort aan de Annalaan. Daar geeft haar eega Pascal Mestrom met zijn bedrijf Mestrom Chandeliers weer nieuw elan aan klassiek kroonluchters. Maar met een paar ingreepjes is de ruimte ook heel snel omgetoverd tot een mini-concertzaaltje. Met regelmaat zingt Laura Engel hier de sterren van de hemel. Vaak met gasten. En deze zondag is niemand minder dan Carla Maffioletti samen met haar Almeh Luz partner Jutta Maria Böhnert van de partij. De Braziliaanse sopraan die bij Rieu en solo inmiddels van wereldfaam is begeleidt zichzelf en Jutta Maria op haar eerste liefde: de klassieke Spaanse gitaar. Wie denkt dat op zo een zondagmiddag dan vooral Maastrichtenaren en familie in het theatertje zitten heeft het danig mis. Het is gelijk een Rieu concert een Verenigde Naties van Muziekliefhebbers. Uit onder meer Australië, Denemarken, Nieuw Zeeland, Nederland en Duitsland genieten een kleine twee uur van klassieke Spaanse stukken afgewisseld met die zoete Bossanova klanken uit haar geboorteland.

 Lees ook