Hans Moleman
TIM-verslaggever 30 maart 2021

Scharner skyscraper van start

Lente aan de Groene Loper: nieuwe huizen en appartementen schieten in hoog tempo uit de grond. Ook is het grondwerk begonnen voor de hoogste huisvesting van Maastricht: de 23 verdiepingen tellende torenflat die achter het Novotel in Scharn zal verrijzen.

Het zal nog even wennen worden voor veel inwoners van Maastricht-Oost: de wijken Scharn en Heer krijgen over een jaar of twee gezelschap van een serieuze torenflat. Het voor Maastrichtse begrippen immense bouwwerk -23 verdiepingen hoog- komt aan de zuidelijke Groene Loper, achter het Novotel, naast het scholencomplex van Leeuwenborgh/Vista.

Tempo

Het grondwerk voor toren en bijgebouwen is onlangs begonnen. Op de kale vlakte achter het Novotel zijn bouwketen neergegezet, van waaruit de eerste voorbereidingen worden gedaan.

Daarmee maakt de ontwikkeling van de Groene Loper een grote nieuwe stap. Het noordelijk deel van de huizenbouw aan de Loper gaat al in hoog tempo: praktisch het hele parcours richting de Geusselt wordt nu bebouwd. Flink wat huizen en appartementen daar zijn komende zomer al klaar, en de vraag ernaar is goed.

Wolken

De zuidelijke helft is dan aan de beurt: daar wordt het geen lang lint van woningen en appartementen, maar een meer geconcentreerd cluster rond de nieuwe wolkenkrabber.

De Scharner torenflat wordt in e e n klap de hoogste huisvesting van Maastricht: beduidend hoger dan de vijftien verdiepingen tellende Sterflat aan de Via Regia, en slechts luttele meters minder dan de toren van de Sint Jan aan het Vrijthof. Die blijft met 79 meter het hoogste bouwwerk van de stad.

Expats

In de toren komen 120 tot 150 appartementen, zowel koop als huur. ´Ẃe gaan voor een mix van soorten woningen en prijscategorieen´, meldde Rene Lecluse van Ballast Nedam Development onlangs in De Limburger. ´Young professionals, expats en mensen van wie de kinderen het huis uit zijn.´

In het lagere bijgebouwen van de woontoren komen nog eens 110 woningen. De bouw van de bijgebouwen begint dit jaar, de toren zelf gaat in 2022 de lucht in.

Louis

De Scharnertoren had in bouwkringen oorspronkelijk de bijnaam ‘de expattoren’ verworven, omdat de Duitse autobouwer Mercedes er personeel van zijn in Randwyck gevestigde internationale service desk zou huisvesten. In Scharn en Heer circuleren ook bijnamen als de Expatbunker, de Mercedestoren, de Groene Puist en de Lange Louis.

Die laatste bijnaam verwijst naar Louis Prompers, de voormalig directeur Stadsontwikkeling, Economie en Beheer van de gemeente Maastricht die projectdirecteur was van het tunnelproject A2 Maastricht, waarop nu de Groene Loper ligt.

Of wordt het, vanwege de locatie, gewoon De Scharner Heer?

 Lees ook