Marie-Louise Knols
Buurtreporter 23 januari 2020

Scharner goede voornemen voor 2020: nieuwe huiskamer

Het buurtnetwerk Scharn wil in het nieuwe jaar graag weer een huiskamer beginnen. Het afgelopen jaar draaide er kort een proef. In 2020 wordt gezocht naar een nieuwe locatie voor een eigen Scharner huiskamer/buurtcafé. Het doel: gezellig samenzijn, bijpraten bij een kop koffie.

Kent u Buurtnetwerk Scharn? Het is een vrijwilligersorganisatie van bewoners, die al vele jaren actief is in de wijk. We willen bijdragen aan een goed leefklimaat in een van de mooiste wijken van Maastricht. Het buurtnetwerk is (mede)sponsor van activiteiten in Scharn als de Groengroep, de Sjaander Broonk en de Haloweentocht van voetbalvereniging Scharn.

Match
We hebben goede contacten met Scharn Preventief en met VV Scharn. Het Buurtnetwerk is ook betrokken bij de verdere inrichting van de Groene Loper. Wij werken samen met de gemeente, die ons jaarlijks een bescheiden subsidie verleent.

Twee studenten van Match bekijken nu met ons hoe studenten meer bij de buurt kunnen worden betrokken. We zoeken ook contact met andere nieuwkomers, zoals Eritrese jongeren van de Internationale Schakelklas, om ze kennis te laten maken met de wijk.

Wandelen
Via het buurtnetwerk is ook de wandelgroep Scharn opgericht, die nu al meer dan twee jaar elke dinsdagmorgen om half tien op pad gaat. Wandelingen met 25 tot 30 personen, die elke keer weer genieten van de mooie omgeving. We hebben maar liefst elf verschillende wandelingen in petto.

Meelopen? Kom gewoon een keer langs op de dinsdagmorgen bij de Harmoniezaal aan de Burgemeester Cortenstraat. Het is gratis en gezond, en je komt weer eens ander volk tegen.

Groen
We ondersteunen initiatieven van bewoners om samen met de gemeente openbaar groen zelf te onderhouden. De eerste groep vrijwilligers is in 2019 van start gegaan in het Doornplantsoen, een fraaie wei tussen woonhuizen van de Boksdoorn en de Meidoorn.

Wilt u ook een groep beginnen? Het buurtnetwerk brengt u met plezier in contact met de pioniers van de Boksdoorn.

Idee
Het buurtnetwerk is als zelfstandige vrijwilligersorganisatie altijd op zoek naar enthousiaste, betrokken mensen die met een idee rondlopen dat Scharn kan verrijken.

Zomaar een paar voorbeelden. Zou je groentetuin in de buurt willen opzetten, of een kookcursus voor gezonde en eenvoudig te bereiden maaltijden, of andere creatieve activiteiten? Laat je horen: buurtnetwerkscharn@gmail.com

Het bestuur bestaat momenteel uit vijf leden – Sef Heunders, Hans Moleman, Joop van Moorsel, Wim Vogels en Marie-Louise Knols. Vooral vrouwen en jongeren kunnen we nog goed gebruiken.

Meer weten over Scharn en het buurtnetwerk? Lees de verhalen op: www.ThuisinMaastricht.nl/Scharn.Lees ook