Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 mei 2019

Scharn scholieren watermanagers; lust voor het oog café Paulus; Max eerste vriendje Oranjeplein Mosasaurus

Maastricht; ’t Boetekentoer. De leerlingen van BS Scharn wilde wel eens wat anders voor de stadsnatuur betekenen dan afval prikken. Een grondwaterreservoir bij de school leek hun wel iets. Tot groot genoegen van stadsecoloog Peter Alblas. ‘t Boetekentoer ging ook een kijkje nemen bij cafe Paulus. Café wie of wat? Horeca-ondernemer in hart en nieren John Paulus transformeerde de klassieker De Poort in een feest voor de ogen, gehoor en beleving. Sinds decennia wordt een kroeg weer vernoemd naar de eigenaar.

BS Scharn zorgt voor kringloop van het buurtwater

Peter Alblas van CNME Maastricht begeleidt vijf Maastrichtse zogenaamde Eco-Schools. Een daarvan is BS Scharn. De insteek is simpel: kinderen leren duurzaam om te gaan het milieu. Leerlingen die hier aan meedoen werken volgens het internationaal getoetste Zevenstappenplan. Gelijk de koning van ons land heeft de jeugd van Scharn iets met watermanagement. Het vroeg zich af wat gebeurt met al het regenwater rondom onze school.

Na een eerdere proefboring bleek: niets. De basisbodem bij BS Scharn is van leem. Dat betekent dus dat regenwater vooral naar het riool gaat. Niet slim, vonden de jongens en de meisjes van de school gelegen aan de Kloosterstraat. Dus opperde ze het plan om – in samenwerking met de gemeente – te onderzoeken welke grondsoort zich onder het leem bevindt. Eureka! Afgelopen vrijdag werd tijdens een boring ontdekt dat op een diepte van 7,2 meter een grindlaag is. Ideaal om het water daar de bodem in te laten zakken. Door deze conclusie kan worden nagedacht en gewerkt hoe al het regenwater in en op de school terug kan worden gebracht naar de natuur. Kringloop van het water heet dat in jargon. Peter Alblas en het CNME-team gaan met de scholieren verder werken aan een regenwatersysteem van BS Scharn.

Bruin café De Poort getransformeerd naar zinnenprikkelend etablissement Paulus

“Dat mijn familienaam aan het cafe is verbonden is niet meer dan een knipoog naar de kroegen van vroeger. In de binnenstad hebben we geloof ik alleen nog maar café Kien in Wyck dat de naam van de eigenaar draagt. Vroeger was dat bijna standaard zo.” John Paulus nam ruim een jaar geleden Cafe De Poort over. Best wel een instituut in de Maastrichtse horeca. Maar ook een etablissement dat aan een pittige renovatie toe was. Zo geschiedde. En – zo zeggen ook heel veel horeca-collega’s – met wel heel veel oeh’s en ah’s. Het horecapand gelegen op de vlaaipunt Grote Gracht, Tweebergerpoort, Brusselsestraat is van de Amsterdamse School. De vroegere Ambachtsschool aan de Sint Maartenslaan is een van de meest uitgesproken voorbeelden van deze bouwstijl dat in de eerste decennia van de 20ste eeuw werd toegepast.

In het café zelf refereert een enorme plafondverlichting aan die tijd. Het blijkt een lamp te zijn uit 1925. Ooit hing het met 79 identieke lampen in een Midland Bank in Londen. Maar ook de bar is een verhaal apart. Rob Ghijsen vervaardigde het. Bij zijn bedrijf wordt vooral gewerkt met eeuwenoud hout. Dat haalt hij voornamelijk uit de Verenigde Staten en Canada. De bar van Paulus is gemaakt van moeraseik.

Het meest in het oog springend is een manshoog heiligenbeeld. Gedragen door een engel met het opschrift Heilig Hart van Jezus mogen we concluderen dat het Slivvenier zelf is en niet zijn apostel Paulus. “Ik had dit beeld al. En het past – zeg ik bescheiden – heel mooi – in de zaak. Paulus zelf daar moeten we nog maar eens naar op zoek.” Een ander aardige nieuwe insteek die John Paulus in brengt is de openingstijd. “We gaan een serieuze poging wagen van Paulus ook een prettige ochtendzaak te maken. Vanaf ongeveer half negen kan ontbeten of een koffie gedronken worden.”

Max eerste vriendje Mosasaurus Oranjeplein

Met openingstijden heeft het nieuwe speeltuig Mosasaurus op het Oranjeplein niks van doen. Maar dat wel pas vanaf 1 juni. Dan vindt de officiële opening plaats. Een van de buurtbewoners, de jonge Max, kan niet wachten tot het zover is. Iedere dag gaat hij met zijn moeder alvast een kijkje nemen. Tot nu toe blijft het bij rondjes rennen rondom de omheining. Maar het lijkt er sterk op dat straks Max en Mosasaurus een aantal jaren onafscheidelijke vriendjes worden.

Komt dat zien, komt dat zien, Cultuurroute Sint Pieter

Bij deze ook alvast een voorzet naar ‘t Boetekentoer van volgende week. Daarin kunt u dan uitgebreid informatie vinden over het de vierde Cultuurroute georganiseerd door Buurtplatform Sint Pieter – Jekerdal – Villapark. Die vindt plaats op zondag 19 mei. In winkels, pleinen, huizen en andere plekken wordt dan volop muziek, theater en kunst geboden. Inmiddels hebben de meeste bewoners aan de voet van de Sint Pietersberg al in de bus gevonden. Andere Maastrichtenaren kunnen alvast digitaal bladeren via deze link.Lees ook