Redactie
30 juni 2020

SAM geeft cultuur in Maastricht de ruimte

In het jaar 2000 vroeg de gemeente Maastricht de Stichting Ateliers Maastricht (SAM) om het stedelijk atelierbeleid uit te gaan voeren: het realiseren van voldoende werkruimtes voor professionele beeldend kunstenaars en vormgevers. Precies 20 jaar later is dat nog steeds de kern van wat SAM doet, hoewel de groep professionals inmiddels is uitgebreid naar onder andere creatieve dienstverleners, theatermensen, kunstvakopleidingen en productiehuizen. Ook faciliteert SAM bijvoorbeeld verschillende initiatieven van een maatschappelijk belang.

Bekijk de documentaire over atelierstichtingen in Nederland. In het hele land maken atelierorganisaties zich hard om betaalbare creatieve werkruimtes voor de lange termijn te behouden door samen te werken met gemeentes, vastgoedpartijen en makers. In opdracht van het landelijk netwerk van atelierorganisaties, dat al 25 jaar bestaat, reisden filmmaker Marjolein van Alfen en haar team het land door en zochten zij naar de mooiste verhalen over creatieve plekken. SAM komt uitgebreid aan bod, vanaf 22:03. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht.

Lees ook het digitaal informatieboekje met een meer specifiek overzicht van de project- en werkruimtes en activiteiten van SAM.Lees ook