Sandra Schols
TIM-verslaggever 23 oktober 2020

Ruim 42 jaar Zuivelhandel Habets: ‘Met pijn in ons hart gestopt’

Inmiddels zijn ze wel al een beetje gewend aan hun nieuwe leven. Maar missen doen ze hun winkel en de trouwe klanten nog steeds. Zeven weken geleden sloten Mart en Carla Habets, na ruim 42 jaar, voor de laatste keer de deuren van Zuivelhandel Habets. De bekende kruidenierswinkel Achter de Molens in het Jekerkwartier. “Als mijn gezondheid het had toegelaten waren we nog wel even doorgegaan.”

Ruim 42 jaar stonden Mart, Carla en regelmatig ook dochter Maddy Habets achter de toonbank in hun winkel. Menig Maastrichtenaar kocht er zijn groente, fruit of kruidenierswaren. Mart groeide, zoals hij het zelf verwoord, op tussen de mèlk en de kies. “Mijn ouders hadden de zaak al toen ik geboren werd. Vanaf het moment dat het ging, heb ik altijd geholpen in de winkel. We waren in totaal met zeven kinderen thuis. Ik ging al van kleins af aan met pap mee op pad, venten. Ik vond het prachtig. Het kwam dan ook voor niemand als een verrassing dat ik de zaak over heb genomen. Helaas heb ik, door gezondheidsproblemen, eerder dan verwacht de deuren moeten sluiten”, aldus Habets.

Maatschappelijke functie 

Eerlijk is eerlijk. Je moet er voor in de wieg gelegd zijn. “Onze dochter Maddy wilde de zaak niet overnemen. Dat begreep ik heel goed. “Ik ben hier geboren en nog nooit ergens anders geweest. Ik wist ook niet beter.”  Op 1 juli 1978 nam Mart de buurtwinkel over van zijn ouders. Ik heb het assortiment uitgebreid en de achterkamer, waar we vroeger met het gezin een boterham aten, betrokken bij de winkel. Verder hebben we nooit iets veranderd aan de winkel en is hij eigenlijk in vrijwel gelijke staat gebleven als toen mijn ouders ermee begonnen.” De winkel werd druk bezocht door de bewoners van het Jekerkwartier. “We hadden ook een soort maatschappelijke functie”, legt Mart uit. “Mensen kwamen met hun verhalen bij ons. We probeerde iedereen die het moeilijk had te steunen. We groeide min of meer ook met families mee. Eerst kwamen de ouders alleen, daarna samen met de kinderen en uiteindelijk ook met de kleinkinderen. We hebben hele generaties bij ons aan de toonbank gehad. Zelfs als mensen vertrokken uit het Jekerkwartier, bleven ze soms toch terugkomen naar ons. We hebben met z’n allen mooie herinneringen gemaakt.”

Minder tijd dan voorheen

Wie nu denkt dat Mart en Carla thuis achter de geraniums zitten, heeft het mis. “Er is nog genoeg te doen. We zijn de winkel nog aan het opruimen en er moeten nog wat kleine dingen verbouwd worden. We willen de winkelruimte in de toekomst gaan verhuren, daarvoor moest het een en ander aangepast worden. We hebben nog genoeg te doen. Het is mooi om te zien dat we nu meer tijd hebben voor andere dingen. We hadden allebei nooit echt tijd voor hobby’s. Buiten een avondje bridgen had ik weinig andere hobby’s. Nu wil weer andere dingen gaan oppakken, zoals dia’s orderen en nog zoveel meer. We zijn ontzettend dankbaar voor de tijd die wij achter de toonbank van onze winkel hebben mogen staan. We hadden het niet zolang volgehouden zonder de steun van onze klanten en daarvoor willen we iedereen hartelijk bedanken! Voor nu gaan we genieten van de tijd die komen gaat. En laat dat spreekwoordelijke zwarte gat nog maar even wegblijven.” 

 

Foto’s privé-archief familie Habets. Lees ook