Karin Somers
TIM-verslaggever 3 september 2020

Rolling for dementia: 200 kilometer skaten voor dementie onderzoek

Als klein meisje kreeg ze ooit skates van haar grootouders. Skatend door de straten in Iran waren opa en oma daardoor altijd bij haar. Inmiddels woont de 30-jarige Golnaz Atefi in Maastricht en werkt ze bij de Universiteit Maastricht aan onderzoek naar dementie. Haar grootouders zijn helaas overleden, maar Golnaz haalt de skates weer uit de kast. “Ik ga 200 km skaten om geld op te halen voor dementie onderzoek.”

Jong en oud
21 september is Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘Jong en Oud’ . Over de
hele wereld wordt in de maand september aandacht besteed aan dementieonderzoek en
de zorg voor dementiepatiënten en hun families. Golnaz: “We hebben een speciaal Adoptieproject waarbij kinderen van de basisschool op bezoek gaan bij ouderen met dementie in het verzorgingstehuis en samen leuke dingen ondernemen.” Er wordt ook onderzoek gedaan naar dit project. Wat zijn de effecten, hoe kan het verbeterd worden en hoe kan men nog meer het verschil maken?

Leren zonder oordeel
In Maastricht gaan bijvoorbeeld leerlingen van de Anne Frank school al jarenlang op bezoek bij woonzorgcentrum La Valence. Zo krijgen ze een beeld van wat het inhoudt. “Er hangt toch een bepaald stigma rondom dementie. Mensen schamen zich ervoor, terwijl dat helemaal niet nodig is. Het is een ziekte. Kinderen oordelen niet. Door het Adoptieproject leren zij over dementie en zijn ze eventueel voorbereid als opa of oma het krijgt.”

Eenzaamheid
Zelf zag Golnaz hoe haar oma zorgde voor haar opa met dementie. “Ik mis ze nog steeds ontzettend. Door corona zijn ouderen nu nog meer geïsoleerd en dat kan – vooral bij mensen met dementie – tot nog meer eenzaamheid leiden. Dankzij het Adoptieproject krijgen de ouderen bezoek van de kinderen en dat verdrijft die eenzaamheid hopelijk een beetje. Zo kunnen we een brug bouwen tussen jong en oud.”

Skaten voor opa en oma
Om geld op te halen voor het onderzoek naar het Adoptieproject gaat Golnaz in vijf dagen 200 km skaten. “Ik kreeg al op jonge leeftijd skates van mijn opa en oma. Dus skaten herinnert me altijd aan hen. Ze zijn er jammer genoeg niet meer, maar nu kan ik wel voor ze skaten. Ik weet zeker dat alle kleinkinderen hun grootouders waarderen, dus ik zie mezelf als een ambassadeur van hen.” Van 8 tot 13 september skate Golnaz van Alzheimer Centrum Limburg in Maastricht naar Witten in Duitsland, waar op dat moment een summerschool rondom dementie is. Via de Facebook-pagina Rolling for Dementia en de actiesite
www.actiealzheimeronderzoekfonds.nl kun je Golnaz elke dag volgen. Ook kun je doneren via de website.Lees ook