Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 30 juni 2020

RKVVL/Polaris en SCM vormen SSA West United

De voetbalclubs RKVVL/Polaris en SCM gaan samenwerken. Vanaf volgend seizoen spelen al behoorlijk wat elftallen van de verenigingen onder de voorlopige naam SSA West United. De krachtenbundeling van de clubs uit Malberg en Oud-Caberg is een voorbode op de fusie die een jaar later een feit moet zijn.

Het had wat hem betreft al veel eerder moeten gebeuren: Roger in de Braekt, voorzitter van SCM, werd begin dit jaar aangesteld en had daarbij als voorwaarde alleen de functie te willen vervullen als de samenwerking met buurman RKVVL/Polaris werd gezocht. Het ledenaantal van zijn club liep namelijk behoorlijk terug en de jeugdtak was zo goed als uitgestorven. “SCM is van oudsher een volksclub. Er leven een hoop emoties, maar als je vandaag de dag gewoon realistisch bent, kom je maar tot één conclusie: dat je samen moet gaan.” En RKVVL had wel oren naar een samenwerking. Jean-Paul Eijmael, voorzitter van deze vereniging: “We gaan hier sterker van worden. De jeugd profiteert ervan en gaat op een hoger niveau ‘ballen’. Dat staat nog los van het spelplezier.” In de Braekt noemt het een bedrijfsmatige manier van denken, maar hij zegt niet anders te kunnen. “Alleen als je groot bent, kun je wat binnenkrijgen en overleven. Het is nou eenmaal niet meer wijk tegen wijk, zoals vroeger, wat ik overigens wel jammer vind. Tegenwoordig is voetbal niet meer zo belangrijk voor de mensen. Individuele sporten zijn populairder waardoor de sportscholen uitpuilen. Een voetbalvereniging krijgt zo te maken met een lager ledenaantal, maar nog steeds dezelfde kosten. Dat kost je een keer de kop.”

Samensmelting elftallen

Tijdens de ledenvergaderingen die beide clubs hielden omtrent dit onderwerp was er zo goed als geen weerstand tegen de samenwerking. Omdat er door de coronacrisis een hoop tijd vrij kwam, is het hele proces in een stroomversnelling geraakt. Zo snel dat een groot deel van de elftallen komend seizoen dus onder de overgangsnaam SSA West United zullen spelen. Alle seniorenelftallen van RKVVL/Polaris en SCM komen uit onder deze naam. Bij elkaar zijn er dat zes. Ook het oudste jeugdelftal, de JO19, speelt als SSA West United. De 24 andere jeugdteams, de twee G-elftallen en de damesploeg blijven nog een jaar als RKVVL/Polaris actief. “Het is statutair bij de voetbalbond zo vastgelegd dat het niet anders kon. Het liefst waren we direct volledig gefuseerd, maar om dat vóór 1 juni van dit jaar rond te krijgen, hadden we toch nog te weinig tijd. Maar emotioneel gezien is dit misschien wel het beste. Het komend seizoen kunnen alle leden van de twee verenigingen aan elkaar ruiken en wennen”, vertelt In de Braekt. De resterende jeugd van zijn SCM wordt onderverdeeld bij de elftallen van RKVVL.

Praktische veranderingen

Alle teams zullen komend seizoen in ieder geval gaan spelen op het terrein van RKVVL/Polaris, Sportpark West, waar ook de uiteindelijke fusieclub haar thuis krijgt. Dat betekent dat de laatste wedstrijd op het complex van SCM aan de Toustruwe inmiddels is gespeeld. Het eerste elftal van SSA West United gaat uitkomen in de derde klasse, het niveau waar de hoogst spelende vereniging van de twee, SCM, op acteerde. RKVVL/Polaris kwam voorheen uit in de vierde klasse. Er zullen aan het hoofdveld lichtmasten worden toegevoegd, zodat de nieuwe club belangrijke duels of derby’s, waar veel mensen op afkomen, ook op zaterdagavond kan spelen. Eijmael: “Komend jaar spelen we volledig in het wit. De definitieve kleuren voor de uiteindelijke fusieclub worden komend seizoen door onze leden bepaald, evenals de definitieve naam. Vóór 1 juni 2021 moeten we daar een akkoord vanuit onze leden voor hebben. We verwachten absoluut dat dit er gaat komen.”

Selectie

De eerste positieve gevolgen van de samenwerking zijn inmiddels een feit. Spelers zijn gecharmeerd van de plannen in Malberg, waardoor er een hoofdselectie van zo’n vijftig man is samengesteld. “Normaal heb je alleen een tweede elftal waar spelers, die even buiten de boot vallen bij het eerste, komen te spelen, maar wij hebben nu ook een derde elftal hiervoor moeten inschrijven. Die gaan nu alle drie op hoog niveau spelen. Dat is tevens goed voor de doorstromende jeugd”, aldus de twee voorzitters. In de Braekt: “Zo ontstaat een concurrentiestrijd waar een trainer zijn vingers bij aflikt.” Wat de sportieve ambities voor het uithangbord van de club zijn, het eerste elftal, zijn Eijmael en In de Braekt duidelijk: “We gaan in ieder geval voor klassebehoud in het eerste jaar. Je wilt niet direct degraderen naar de vierde klasse als fusieclub.”



Lees ook