Martine Wolters
Buurtreporter 27 maart 2019

Rembrandts en Van Goghs in de dop

De privé-jets zijn weer vertrokken van Maastricht Aachen Airport. De oude meesters en hedendaagse kunst zijn weer zorgvuldig ingepakt en hebben plaatsgemaakt voor het volgende event in het MECC. De deuren van het prestigieuze tijdelijke TEFAF museum zijn weer gesloten. Gelukkig kunnen we nog tot eind mei naar de TAFAF in zorgcentrum de Zeven Bronnen in Amby.

Aboriginal
In de gangen van dat zorgcentrum is het op de openingsmiddag minstens net zo druk als op gemiddelde dag op de TEFAF. Enthousiast rollen de leerlingen van groep acht van Kindcentrum Amby de bewoners in hun rolstoelen door de gangen. ‘Dit schilderij is in de Aboriginal-stijl geschilderd’, legt Finn, 1van de bezoekers uit. ‘We hebben handen geschilderd omdat de Aboriginals die gebruikten om mee te communiceren.’ ‘Hier deden we op de laptop onderzoek’, vertelt een andere jongen aan zijn ouders. De kunstwerken worden afgewisseld met foto’s die weergeven hoe de schilderijen tot stand zijn gekomen.

Schildersezel
Op hun paasbest gekleed, heeft het welkomstcomité zojuist alle genodigden ontvangen en hen de weg gewezen naar het restaurant. Daar zijn voor de gelegenheid alle tafels aan de kant geschoven en een heleboel extra stoelen neergezet. Geen overbodige luxe blijkt. Na de speeches van onder andere de directeur van de school en de locatiemanager van Envida is het de hoogste tijd voor de officiële openingshandeling. Vooraan in de zaal staat een schildersezel met een rood doek erover. Vivianne Heijnen, wethouder en locoburgemeester onthult samen met de kinderen en de jarige bewoonster mevrouw Herwig het schilderij dat eronder verborgen zit. Onder het doek verschijnt een werk van een boom in alle 4 de seizoenen.

Da Vinci
Begin van dit jaar zijn de leerlingen met kunstenares Claudia Volders aan de slag gegaan met het thema verbinding tussen oud en nieuw. In de gymzaal rolden zij een grote rode loper uit die een tijdlijn voorstelde. Vervolgens hebben de kinderen afbeeldingen van bekende kunstwerken in de juiste tijd leren plaatsen. Dat het laatste avondmaal van Da Vinci niet op het nulpunt van de tijdlijn thuishoort, zoals 1 van de leerlingen dacht, dat weten de leerlingen uit groep 8 nu wel. Het is veel later gemaakt, ondanks dat Jezus erop afgebeeld is.

Ouderenzorg en dementie
Voordat ze zelf aan de slag gingen, hebben de leerlingen ook onderzoek gedaan naar de verschillende kunststromingen en geleerd dat ze met een penseel hebben geschilderd en niet met een kwast. Ze hebben ook geleerd te vertragen. Dat betekent dat het niet belangrijk is om zo snel mogelijk je schilderij af te hebben. In de lessen kwamen ook de thema’s ouderenzorg en dementie aan de orde. Al die kennis zit nu gebundeld in deze tentoonstelling.

Veiling
Net als op de TEFAF zijn de schilderijen op de TAFAF ook te koop. Ze worden binnenkort geveild. Van de opbrengst wordt voor de bewoners van de Zeven Bronnen een kunstworkshop georganiseerd. En zo is de cirkel weer rond. Neem voor meer informatie ook eens een kijkje op www.tafaf.youwweb.nl.Lees ook