Martine Wolters
Buurtreporter 3 december 2018

Recycle Sint

De aula van Kind Centrum Amby leek wel een heuse speelgoed winkel. Tafels vol met boeken, knuffels, spellen, blokken, een houten keukentje, een winkeltje compleet met winkelwagen, spellen voor de spelcomputer, dvd’s, noem maar op. Het verschil met een ‘echte’ speelgoedwinkel? Het speelgoed was, al zag je dat er vaak niet eens aan af, niet gloedje nieuw en je betaalde niet met euro’s maar met waardebonnen.

Eerste editie
De aula was namelijk het toneel van Recycle Sint, een speelgoed ruilmarkt. Een landelijk initiatief voor de tweede keer georganiseerd op meer dan honderd locaties. Om zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven te geven. En het is natuurlijk een prima manier om het sinterklaasfeest wat duurzamer en voordeliger te vieren. Voor Maastricht was het de eerste editie. Georganiseerd door een groep van veertien enthousiaste moeders van kinderen van Kind Centrum Amby. Zij hebben de ruilmarkt in twee weken op touw gezet met een beetje hulp van de handige toolkit die op de Recycle Sint website te vinden is.

Eigen koffiekop
Ze regelden onder andere de locatie, de uitnodigingen, de koffie, de pepernoten, de decoraties en de borden waarop de waarde van het speelgoed staat. Die borden waren trouwens van gerecycled houten verpakkingsmateriaal gemaakt net zoals de waardebonnen. Geheel in lijn met het recyclethema werd aan bezoekers gevraagd hun eigen koffie of- theekop mee te nemen. Omdat dit voor Maastricht de eerste editie was, is er zelfs een try out gehouden.

Hoe werkt het?
Je verzamelt speelgoed dat netjes, schoon en compleet is maar waar door je eigen kind(eren) nauwelijks nog naar omgekeken wordt. Voor elk stuk speelgoed dat je inbrengt, krijg je een waardebon. Zo kreeg je bijvoorbeeld voor het inleveren van twee Geronimo Stilton boeken een waardebon met waarde 1 (vergelijkbaar met 5 euro). En was een gezelschapsspel bijvoorbeeld twee punten waard (5 tot 10 euro). Het meisje dat haar prachtig ingepakte Lalaloopsy speelboom kwam brengen, kreeg daar zes punten voor (15 tot 20 euro). Een half uurtje na het sluiten van de inlevertijd kon je lekker gaan rondneuzen tussen alle ingebrachte speelgoed. Onder het genot van wat pepernoten en een kopje koffie of thee, uit die zelf meegebrachte mok dus. De moeders van de organisatie fungeerden als personal shopper.

Blije gezichten
Het resultaat? Een gezellige avond, leuke gesprekken en veel spullen die in mum van tijd weg waren (vooral de spellen). Blije gezichten van mensen die met ‘nieuw’ speelgoed naar huis gingen. En toch ook nog een heleboel speelgoed dat aan de stichting Veur Diech Vaan Us Allemaol is gedoneerd. Dat speelgoed wordt via een Facebooksite geruild voor levensmiddelen. Met die levensmiddelen worden voedselpakketten gemaakt voor mensen in onze stad die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Vraag
Het antwoord op de vraag van veel van de bezoekers: Ja! Volgend jaar is er weer een Recycle Sint in Maastricht. Want de eerste editie smaakte absoluut naar meer!

 

www.recyclesint.org

Voor vragen kun je contact opnemen met

recyclesintamby@hotmail.com.Lees ook