Karin Somers
TIM-verslaggever 13 februari 2020

Rebelse Awwestiene

Van kloosterkerk tot repetitielokaal van de Mastreechter Staar en van discotheek NightLive tot kinderspeelzaal FunVille. De 17e eeuwse Augustijnenkerk, Awwestiene voor intimi, kende vele bewoners. Sinds 2016 organiseert Rebelle er zo’n 90 evenementen per jaar. Eigenaar Danny Keppels: “Het rebelse zit ‘m vooral in onze unieke en gedurfde aanpak.”

Awards
Op maandagmorgen worden de laatste feestresten bij elkaar geveegd. Er ligt nog wat confetti in de hoek en buiten moet nog wat gemorst kaarsenvet verwijderd worden. “De meeste events zijn in het weekend”, vertelt Ibe Aerts, locatie- en eventmanager. “Maar soms hebben we bijvoorbeeld een congres. Die zijn vaak door de week.” Rebelle doet het goed. Onlangs ontvingen ze de award van het vakblad Meeting. En op dit moment zijn ze in de race voor de award van MeetingReviews. “Dat is een website waar opdrachtgevers ons kunnen beoordelen. We doen dit jaar voor het eerst mee en zijn door de eerste ronde heen. Dat is wel sjiek natuurlijk.” Op 26 maart maakt een vakjury de uitslag bekend.

‘Dit moeten we gaan doen’
De 17e-eeuwse kerk aan de Kesselskade zag al heel wat activiteiten voorbij komen. Op 1 augustus 2016 begon het rebelse avontuur van Danny, Ibe en hun team. Danny: “Ik ken Ibe zo’n 15 jaar en we hebben altijd goed samengewerkt. Dus ik heb hem meteen gebeld.” Ibe reageert: “Het was de perfecte timing, want ik was net afgestudeerd en druk met solliciteren. Toen Danny mij vroeg, dacht ik meteen ‘ja, dit moeten we gaan doen!’” De twee kennen elkaars kwaliteiten door en door. “We kunnen ook kritisch zijn naar elkaar. Alleen zo bereik je het beste resultaat.”

Opvallend
Een evenementenlocatie in een kerk. Ondertussen kijkt hier niemand meer van op. Of er nu boeken worden verkocht, een laboratorium in zit of feesten worden gehouden. Ibe: “Het mooie is dat een gebouw dat anders leeg kwam te staan, nu onderhouden wordt en behouden blijft. Zo’n herbestemming is voor Duits en Belgisch publiek nog wel nieuw. We zien vooral een jong en hip publiek.” Opvallend is het neonverlichte kruis boven de bar. “Natuurlijk houden we rekening met het gebouw, aangezien het een Rijksmonument is. We respecteren alle elementen en de kerk kan altijd teruggebracht worden naar de originele staat.”

Tegen de stroom in
Wat is er dan zo rebels aan Rebelle? “Ik denk dat wij vooral anders en creatief omgaan met de opdrachten die we krijgen”, zegt Danny. Ibe geeft enkele voorbeelden: “Bij een dag rondom gezondheid serveerden we asperge speciaal, in zo’n frikandelbakje. Voor een bouwbedrijf serveerden we mousse uit een ‘kitspuit’ en de hapjes werden aangeboden in een gereedschapskist. En bij het 50-jarig bestaan van DHL gingen we terug in de tijd en organiseerden we een festival uit de sixties.” Ook in de samenwerking gaat Rebelle een tikkeltje tegen de stroom in. “De evenementenmarkt in Limburg is relatief klein, waardoor het veelal ieder voor zich is. Wij kijken echter altijd of een opdrachtgever bij ons past. Als dat niet zo is, kijken we of we kunnen samenwerken met een concullega”, vertelt Ibe. “Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen.”Lees ook