Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 18 februari 2020

Rebelle volle bak tijdens Groet Kinderfies

Het lijkt er sterk op dat De Rebelle (in de volksmond toch ook nog steeds de Awwe Stiene genoemd) de komende tijd de grote carnavalstempel voor de Maastrichtse jeugd gaat blijven. De keuze van De Tempeleers het ‘Jäögprinsetreffe’ (zaterdag 15 februari) en ‘ ’t Groet Kinderfies'(zondag 16 februari) bleek een week voor het de start van de ‘Vastelaovend’ andermaal een schot in de roos. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie vertoefde zondag een uurtje tussen de jongste carnavalsvierders van de stad. Zijn conclusie: de jeugd van nu vindt gelijk hun voorgangers carnaval vieren het leukste wat er is of straalt iets uit van ‘aan mijn lijf geen polonaise’.

De Rebelle puilde afgelopen zondagmiddag uit met jeugd van Maastricht en omgeving; net zo talrijk waren de ouders en opa’s en oma’s van de toekomst van de stad. De belangstelling voor het Groet Kinderfies van de Tempeleers was groot; dusdanig dat de voormalige Augustijnenkerk (kerkwijding in 1661) al vroeg in de middag dusdanig vol was, dat laatkomers buiten moesten wachten en hopen dat alsnog wat plek vrij zou komen.

De Tempeleers hebben in de loop der jaren goed begrepen dat de jeugd anno 2020 best wel traditionele carnavalsmuziek wil horen en zingen; Carnaval is een feest van lol en plezeer en staat bol van vele mooie tradities; maar tegelijkertijd verandert het volksfeest voortdurend. Bijvoorbeeld wat betreft de favoriete muziek van jonge carnavalisten. Natuurlijk zingen ze uit volle borst Verleef op Mestreech.  Het optreden van Dansschool Reality met opzwepende dansmuziek van nu brengt de jongeren net zo in vervoering.

Wat betreft de jongste verkleiders kun je op gelijke wijze zien dat aloude tradities hand in hand gaan met de nieuwste trends. De cowboy en indiaan bestaan nog steeds; prinsessen en sneeuwwitjes hebben net zoals in sprookjes het eeuwige leven; maar ook de nieuwere helden als Spiderman, Superman en de jongste versie van The Joker zijn van de partij. En ergens in een hoekje zagen we zelfs een gamin de Mexicaanse variant van Halloween – El Dia de los Muertos – indrukwekkend in beeld brengen. En zie daar: op de rand van de bühne – haar confetti bewakend gelijk het goud uit een schatkist -stond de 2020 van als klein-klein-klein kind van Tant Neske de hippie uit te stralen. En heb je de mazzel dat je vader of opa iets met Garderizzjemint De Kachelpiepers te maken heeft dan is er weinig discussie wat je carnavalskostuum gaat worden.

Zo wordt de Mestreechter Vastelaovend tijdens gelegenheden als in de Rebelle met de paplepel ingegoten. Toch is het dan ook fascinerend te zien dat al vanaf jongs af aan wordt bepaald of de awwe lómmel en de möts vaan meer of ’t nuitste pekske vaan ’t Panhoes je als gegoten zit of aanvoelt als een loden last. Want ook dat is carnaval: e bitsje vastelaovendsvierder besteit neet.

 

 

 Lees ook