Hans Moleman
TIM-verslaggever 2 mei 2020

Ramadan in het coronatijdperk

Vrijdagmiddag In de El Fath moskee: de grote zaal zit normaal vol gelovigen, zeker in de eerste week van de Ramadan. Maar ook Maastrichtse moslims passen zich aan in tijden van corona. Het is stil in hun gebedshuis.

“Het leven is nu heel anders”, zegt Ibrahim Bourass, voorzitter van het bestuur van de El Fath moskee. “Normaal is iedereen welkom hier. Nu niet. De gezondheid van de mensen gaat voor.”

Stilte

Bourass ontvangt in de bestuurskamer van de moskee, waar een ruime vierkante tafel ervoor zorgt dat afstand houden geen enkel probleem is. Het gebedshuis aan de Sint Lucassingel, op de rand van Caberg, Malpertuis en Pottenberg, ademt verder stilte.

De vastenmaand Ramadan is inmiddels een week op gang, maar de grote gebedsruimte -met voorin de nimbar, de preekstoel voor de iman- blijft leeg.

Serieus

De honderden gelovigen die voorgaande jaren El Fath bezochten om te bidden in deze speciale maand voor moslims blijven deze keer vanwege de coronamaatregelen thuis. “We moeten het serieus nemen. Je weet niet of je iemand binnen krijgt die ’t heeft”, zegt de voorzitter van de moskee.

Want ook de achterban van El Fath is getroffen door het virus. Twee geloofsgenoten zijn overleden, een derde ligt op de afdeling intensieve zorg van het academisch ziekenhuis van Maastricht. Alle drie de slachtoffers zijn mannen. “Vrouwen zijn het sterke geslacht”, merkt Bourass op.

Broederschap

Ook thuis merkt hij de impact van deze moeilijke tijden. Anders ga je ’s avonds tijdens de Ramadan langs bij familie en kennissen om wat te eten en te praten, maar dat gebeurt nu nauwelijks. “Mensen zijn bang. Mijn schoonbroer kwam laatst iets halen bij mij thuis, maar hij durfde niet naar binnen”.

Tijdens de Ramadan zijn er in de Maastrichtse moskee ook vaak speciale lezingen. Vorig jaar wierf de moskee er nog voor, op haar facebook-pagina: ‘Neem iedereen in je nabije omgeving mee. Kom ook onze Marokkaanse thee proeven. Daarnaast zijn er ook koekjes/vlaai, koffie, gezelligheid en broederschap’.

Boodschap

Niets van dit alles in 2020: geen gezamenlijke gebedsdiensten, geen lezingen, geen thee, gebak en gezelligheid.

Wel krijgen de gelovigen via facebook van het bestuur en de imam bemoedigende woorden toegesproken. Bourass heeft ook een korte video gemaakt. Zijn boodschap: “We gaan fijn vasten, en we moeten dit verder accepteren zoals het is”.

Barbeque

De Ramadan loopt dit jaar op 23 mei ten einde. Daarna volgt het Suikerfeest, dat normaal een mooi samenzijn omvat op het plein voor El Fath. Eerst lekkere hapjes, later een barbeque voor de hele buurt.

“We hopen dat de coronamaatregelen tegen die tijd zo versoepeld zijn dat we iets kunnen organiseren”, zegt moskeevoorzitter Ibrahim Bourass.

 Lees ook