Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 24 juni 2020

Proost op Maastricht.beer – thuis genieten van lokale speciaalbiertjes

Voor echte bierliefhebbers is Maastricht een paradijs. Geen enkele regio in Nederland biedt zo’n uitgebreide keuze aan speciaalbieren als de onze. Als echte kenner en fijnproever wil je natuurlijk steeds nieuwe smaken ontdekken. Maximiliaan Verbeeten (25) uit het Statenkwartier begreep die wens en begon Maastricht.beer: het online platform waarop brouwers, cafés en bierdrinkers elkaar vinden en de heerlijke speciaalbieren ontdekken die de stad te bieden heeft.

Maximiliaans passie voor bier is ontstaan toen hij in 2013 begon aan zijn studie in Maastricht. “Hier, waar speciaalbier bijna normaal bier is, ging ik mij verdiepen in allerlei varianten: zuur, bitter, rokerig, gekruid… Zo veel soorten!” Zijn liefde stopt niet bij drinken: Maximiliaan brouwt zelf ook. “Ik ben geïnteresseerd in koken en wetenschap, en brouwen is de perfecte combinatie van deze twee. Het creëren van recepten is het kookgedeelte, maar om ervoor te zorgen dat het bier smaakt zoals in je originele idee, moet je scheikundig te werk gaan.”

Kroegentocht op eigen terras

Omdat de horeca tegenwoordig aan strenge regels is gebonden en we maandenlang niet naar onze favoriete cafés hebben kunnen gaan, vond Maximiliaan het hoog tijd om bierproducenten en -verkopers een nieuwe manier te bieden om hun bier aan de man te brengen. Zo ontstond Maastricht.beer. “Maastricht.beer is een marktplaats om de horeca de gelegenheid te geven om bier aan klanten thuis te verkopen.” Het platform biedt een ander assortiment dan supermarkten en drankspeciaalzaken, zodat er voor klanten meer te proeven valt. “Het is een kroegentocht in eigen huis, een menu dat begint bij De Zwaan en De Poshoorn, dan via De Falstaff naar De Maltezer. Alle bieren van verschillende Maastrichtse cafés in de rust van je eigen huis.”

“Brouwers in de VS zijn jaloers op het water in Maastricht”

Het geheim van Maastrichts bier

Zoals de naam al doet vermoeden, richt Maastricht.beer zich op bier uit eigen stad. “Die keuze was eenvoudig. Mijn collega en ik wonen in Maastricht en kennen de stad.” Voor lekker bier hoef je ook niet verder te zoeken. “Maastricht ligt ingeklemd tussen Duitsland en België: de twee bekendste en meest traditionele brouwende landen ter wereld. Omdat we door deze ligging zo verwend zijn, moeten Maastrichtse bieren er echt uitspringen als ze tussen deze twee biergrootmachten mee willen doen op de markt.” Een ander geheim van de unieke smaak van Maastrichts bier is het water. “Wat voor bier je ook brouwt, water blijft het hoofdingrediënt, en wij hebben geluk dat we in Limburg heel goed water hebben. Brouwers in de VS zijn jaloers op ons water!”

Meer brouwers, meer cafés, meer bier

Over het doel van Maastricht.beer in de nabije toekomst kan Maximiliaan kort zijn: “Meer bier!” Hij voegt toe: “Hopelijk kan Maastricht.beer bijdragen aan Maastricht als bierstad, met meer brouwerijen, biermerken, festivals en kennis.” Voorlopig is het platform een non-profit marktplaats, en alleen als het heel druk wordt, ziet Maximiliaan dat veranderen. “Als Maastricht.beer te veel tijd in beslag neemt om het met zijn tweeën aan te kunnen, dan zullen wij misschien met winstoogmerk gaan werken om een betere service te bieden aan aanbieders en consumenten.” De eerste paar maanden kijken de jonge ondernemers eerst hoe ze Maastricht.beer kunnen laten groeien. “Als het een succes wordt, dan zullen we het platform absoluut uitbreiden met nog meer brouwers en nog meer cafés.”Lees ook