Programmamaker Sander Kleikers: de interviewer geïnterviewd

op 27 december 2017 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

Mediapersoonlijkheden: je kent ze niet, zij kennen jou niet, maar via het tv-scherm maken ze deel uit van het alledaagse beeld in je woonkamer. Zo zie je Sander Kleikers (41) uit Scharn boeiende verhalen ontlokken aan sprekers in L1’s AvondGasten – maar wie is die gedreven man die je ’s avonds voorziet van je portie actualiteit, informatie en entertainment?

Ooit maakte Sander de riskante sprong van een goedbetaalde fulltime baan naar een parttime baan in de journalistiek bij L1 en als dagvoorzitter bij veelal grote evenementen. Een gewaagde carrièreswitch, waardoor de enthousiaste programmamaker nu zo’n 60.000 tot 80.000 kijkers bereikt. Vier jaar geleden begon AvondGasten en sindsdien verbetert het zich constant. “We bespreken mooie thema’s op een vlotte manier. We boksen op tegen het imago van een regionale omroep.” Omdat hoge bomen nou eenmaal veel wind vangen, krijgt het programma ook kritiek te verduren, variërend van de onderwerpen tot de vraag of het gepast is dat Sander wijn drinkt in zijn programma. “Ik trek me de kritiek wel aan,” geeft Sander toe. “Ik stuur echter altijd een nette mail terug. Ik ben niet van het ruziemaken.”

Harmonie tussen mensen

Sander verslaat niet alleen wat hij om zich heen ziet; hij denkt er ook weloverwogen over na en vormt zijn eigen kritische mening. Hij richt zijn leven bijvoorbeeld duurzaam in. “Soms vind ik het beangstigend om te zien hoe we met de wereld omgaan. Zelf doe ik kleine dingen, zoals carpoolen als mijn zoon naar zijn voetbaltraining moet en het licht alleen aan als het nodig is. Die dingen zijn belangrijk om een rolmodel voor mijn twee kinderen te zijn.” Niet alleen het milieu gaat Sander aan het hart, ook de harmonie tussen mensen vindt hij essentieel. “Ik heb er moeite mee als mensen strijden, zowel privé als in de wereld. Ik ben heel erg voor gelijkheid.”

Tot de kern

Dat Sander naast programmamaker ook zelfbenoemd amateurfilosoof is, komt niet alleen door zijn journalistieke werk, maar ook door persoonlijke ervaringen. Vooral verlies van personen, in het bijzonder zijn veel te jong overleden vader, zet hem aan het denken. “Het overlijden van mijn vader heeft een cruciale rol gespeeld in mijn leven,” vertelt hij. “Het zorgde dat ik goed kan relativeren.” Niet alleen relativeren, ook zijn eigen verhaal relateren aan dat van zowel gasten als kijkers is een ijzersterk punt van Sanders journalistiek. “Ik probeer bij al mijn gasten tot de kern te komen. Hoe staan ze in het leven? Wat vinden ze van de liefde? Zijn ze bang voor de dood? Ik hoor graag iets persoonlijks, ook omdat mensen daar hun herkenbaarheid in vinden.”

De huldiging van Tom Dumoulin

Dankzij zijn werk als programmamaker heeft Sander de kans om grootse media-evenementen bij te wonen. Afgelopen jaar was zijn hoogtepunt de huldiging van Girowinnaar Tom Dumoulin, waar hij op de markt voor een dolblije menigte van 13.000 man stond. Zelfs een vakman als Sander kent dan zenuwen: “Ik stierf duizend doden, maar ik ben er met energie overheen gegaan. Op die momenten ben ik niet alleen journalist, maar ben ik ook supertrots als mens.” Sander spreekt meer beroemde gasten; zo schoof ook astronaut André Kuipers bij hem aan. Dat leverde een gesprek op dat indruk maakte op de gespreksleider zelf. “Hij sprak de woorden: ‘We kunnen nergens anders heen in dit enorme heelal dan deze aarde, dus als we zo doorgaan met vervuilen, dan kunnen we niks meer.’ Prachtig vond ik dat.”

 

Fotocredits: Sander Kleikers, Mart Cremers, Jenneke van Genechten