Wonen in Pottenberg

Misschien wel ooit de meeste hechte ‘volkswijk’ van Maastricht. Pottenberg werd tussen 1960 en 1967 gebouwd en de eerste generatie Pottenbergers bouwde er iets moois op; een hechte volkswijk.

Zoals veel naoorlogse wijken ontworpen als parochiewijk; een plein met kerk in het midden, omringd door winkelflats met voorzieningen. Verder voornamelijk sociale huurwoningen en op de heuvel witte twee-onder-een-kap koopwoningen. Al na een paar jaar was het een levendige buurt met veel kinderen en een bruisend verenigingsleven. Vanaf de jaren ’80 veranderde de buurt, met name doordat vrijgekomen woningen vaak werden toebedeeld aan sociaal zwakkeren en ‘nieuwe Maastrichtenaren’. Het verenigingsleven is voor een groot deel verdwenen, evenals sommige voorzieningen, zoals het postkantoor. Tussen oudgedienden en nieuwkomers bestaat geen hechte band. Toch willen de meeste mensen er niet snel weg. Want in Pottenberg blijft het prettig leven in fijne woningen tussen gezellige pleintjes en perken. Een rustige wijk waar mensen zich thuis en redelijk veilig voelen; een ruime driekwart van de bewoners voelt zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid van de wijk. Er zijn voldoende voorzieningen; voor de boodschappen liggen winkelcentrum de Brusselsepoort en het Centre Manjefiek in Malberg op een steenworp afstand. Wie wil recreëren kan de andere kant op, richting de Dousberg. Door de grote variatie aan types woningen kan iedereen hier zijn plek vinden. En dat is positief voor de wijkdynamiek; de oudere generatie probeert het gemeenschapsgevoel en de saamhorigheid nu over te brengen op de jonge generatie.

Vind jouw thuis in Maastricht

Wil je gaan kopen? Via Woonplein Limburg kun je zoeken naar een koopwoning in Maastricht.

Wil je liever gaan huren? Een sociale huurwoning vindt je door je in te schrijven bij Thuis in Limburg. Overige huurwoningen vindt je onder andere via Woonpleinlimburg, Marktplaats, Huislijn, Funda, Direct Wonen en Pararius.

Studenten kunnen via Maastricht Housing het kameraanbod in Maastricht bekijken. Tot slot bieden Ad Hoc, Maximus, SAM, Vastgoedbeschermer en Alvast tijdelijke huurwoningen, maar ook atelier- en werkruimtes, aan.