Ik geniet van het centrum, van de levendigheid. Dat is voor mij Maastricht.

Zhen Wang

over Statenkwartier

Het woord ‘problemen’ komt niet voor in de woordenschat van Zhen Wang. Hij spreekt liever van uitdagingen. En uitdagingen waren er wel, toen hij tien jaar geleden naar Maastricht kwam. Nederlands leren spreken bijvoorbeeld. Cruciaal om je echt te kunnen onderdompelen in het lokale leven, meent Zhen.

”De eerste vijf jaar had ik nauwelijks contacten met mensen uit Maastricht. Ik ging vooral om met andere studenten en collega’s van de universiteit. Uitgaan deed ik niet veel, waardoor ik weinig nieuwe contacten opdeed. Nu denk ik dat ik pro-actiever had moeten zijn. Toen ik de taal ben gaan leren, werd mijn netwerk veel groter. Ik merkte dat de lokale bevolking hier liever Nederlands spreekt. Men vertrouwt je sneller en er ontstaat eerder een klik.”

“Mensen hier zijn erg gesloten, ze laten je niet snel toe in hun kringetje. Maar als je eenmaal binnen bent, dan is het ook voor altijd.”

Tijdens en na zijn studies artificiële intelligentie en econometrie werkte Zhen een tijd voor de universiteit Maastricht. In China wierf hij onder meer studenten voor de UM. Intussen is hij zijn eigen consultancybedrijf begonnen, dat zich richt op Nederlands-Chinese relaties. En is hij van plan in Maastricht te blijven wonen. “Het leven hier is totaal anders dan in China”, meent Zhen. “Ik kom uit Xi’an, bekend van het terracotta leger. Vergeleken bij die stad, waar miljoenen mensen wonen, is Maastricht een dorp. Het tempo van werken en leven ligt hier ook veel lager. Daar ben ik nu zo aan gewend, dat ik me niet meer echt verbonden voel met de manier van leven in China. Ik hou van het kleinschalige hier, van de sfeer, van het uit eten gaan. Bovendien heb ik het gevoel dat ik hier een bijdrage kan leveren aan de stad, in China heb ik dat niet.”

Zhen heeft veel geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn netwerk in Maastricht. “Ik zit in het bestuur van PechaKucha Maastricht, dat regelmatig evenementen organiseert. Een Maastrichtse vriend van me introduceert me ook vaak bij nieuwe mensen. En ik ga naar lokale restaurants, praat daar met andere bezoekers.” Zo heeft Zhen de afgelopen jaren veel vrienden in de stad gemaakt, hoewel dat soms ook wel een ‘uitdaging’ was. “Mensen hier zijn erg gesloten, ze laten je niet snel toe in hun kringetje. Maar als je eenmaal binnen bent, dan is het ook voor altijd.” De meeste van zijn vrienden wonen net als Zhen in het centrum. “Ideaal”, vindt de ondernemer. “Vanuit mijn huis in de Bogaardenstraat is alles op loopafstand. Ik geniet van het centrum, van de levendigheid. Dat is voor mij Maastricht.”

 

Meer over Statenkwartier

meer over Statenkwartier