Wim Otten

in Wyck

Sigaren met een eigen verhaal

Wim Otten groeide letterlijk op tussen de sigarenkistjes. Als er iemand is met verstand van sigaren, dan is hij het wel. Al 47 jaar heeft Wim zijn eigen winkel op de Stationsstraat in Maastricht.

“Mijn winkel is vrij uniek, want ik heb ongeveer 160 verschillende sigaren in mijn speciale klimaatkamer. En ik verkoop vijf eigen sigarenmerken. Die laat ik maken in Tegelen. Dit is echt een passie van mij. Natuurlijk ook omdat ik vroeger al bij mijn vader in de sigarenwinkel hielp.” Wims vader had tot 1973 een ander winkeltje iets verderop in dezelfde straat.

Steerkes
De namen van zijn sigaren hebben zelfs een onderliggend verhaal. “Ik kreeg ooit met carnaval drie ‘Mestreechter steerkes’ (kusjes op de wang) van de carnavalsprinses. Toen heb ik de Mestreechter Steerkes sigaren laten maken. Eerst werden ze nog handgemaakt maar dat vonden de mensen toch een beetje duur, dus heb ik ze later machinaal laten produceren. Nu heten ze alleen ‘De Steerkes’. Daarnaast verkoop ik bijvoorbeeld ook de Wieker-Bölkes. Vernoemd naar Wyck, de buurt in Maastricht waar ik woon en werk. De Wieker-Bölkes sigaren rook ik zelf erg graag. Die zijn mijn favoriet.”

Van Arabisch tot Frans
Wim geniet vooral als hij met mensen uit verschillende streken of landen in contact komt en hen kan voorlichten over zijn producten. Dat doet hij het liefst zo persoonlijk mogelijk, dus in hun eigen taal. Wim spreekt een aardig woordje Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en kent zelfs een aantal zinnen Arabisch. “Toen ik de middelbare school had afgerond, heb ik vijf maanden gewerkt in een sigarenzaak in Luik om de Franse taal te leren. Ik ben er gewoon binnengelopen met de vraag of ik daar kon komen vanwege de taal en dat mocht. Dus pakte ik iedere ochtend om acht uur de trein en dan ging ik rond zessen ’s avonds terug. Er komen hier in Maastricht veel Franstaligen omdat de sigaren in België een stuk duurder zijn. Ik ben ook nog in Cuba geweest en daar heb ik Spaanse les gehad.”

Roken is dodelijk
Wim kan moeilijk wennen aan de foto’s en waarschuwingen over gezondheidsrisico’s die op de verpakkingen staan. “Op een autobumper lees je toch ook niet dat die dodelijk kan zijn? Hetzelfde geldt voor fietsen in het donker zonder licht. Roken is dodelijk, dat is het minst leuke aan een sigaar natuurlijk. Maar ik had veertig jaar geleden niet kunnen indenken dat dit ooit op de pakjes zou staan.”

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma

Meer over Wyck 

Genoten
Luisteren naar de klant is van groot belang in Wims vak. “Ik kan met de sigarenmaker bepaalde sigaren samenstellen maar je moet hierover wel eerst met de klanten praten. Zijn ze bijvoorbeeld opzoek naar naar zwaardere sigaren, lichtere, drogere, pittigere, of scherpere… Ik probeer zelf ook uit te zoeken welke sigaar het beste past bij een bepaalde drank of bij een bepaald soort voedsel.” Wim vindt het fijn wanneer klanten laten weten of ze plezier hebben beleefd aan hetgeen hij ze heeft verkocht. “Het geeft extra energie als de mensen op hun gemak een sigaar kunnen roken en vervolgens tegen mij zeggen: nou meneer Otten, ik heb genoten van de sigaren!”