Geerte Courtens, Marjolein Luimes van Trajekt en de vrijwilligers van de winkel

over Weggeefwinkel De Heeg

Deze winkel met gratis spullen is een succes!

In het kleine winkelcentrum in De Heeg ligt de Weggeefwinkel. Het is er behoorlijk druk. En koud. Verwarming is er niet. Maar dat houdt de mensen niet tegen. Klanten schuiven langs de rekken, houden kledingstukken omhoog of nemen speelgoed uit de rekken. De deur gaat open en iemand loopt gehaast met een volle doos nieuwe winkelvoorraad naar de bergruimte. “Ik sta dubbel geparkeerd”, mompelt de man in het voorbijgaan. 5 vrijwilligers lopen af en aan met spullen vanuit de bergruimte naar de winkel. Een van hen roept: “Wie wil er koffie?” Daar is wel animo voor. “Even opwarmen”, knikt een van de ‘verkoopsters’. Geerte Courtens en Marjolein Luimes, ‘opbouwwerkers’ van welzijnsonderneming Trajekt, aanschouwen het tafereel enigszins trots. Want deze winkel met gratis spullen is een succes. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Een tierelier

“In deze buurt woont een verscheidenheid aan mensen”, begint Geerte haar verhaal. “Mensen met een kleine beurs en mensen met een dubbel inkomen. De verschillen zijn groot. Als opbouwwerker is het je taak om te zorgen voor verbinding. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Tel daarbij op dat er behoorlijk wat leegloop was in het winkelcentrum. Aanleiding genoeg voor ons om te vragen aan de mensen in De Heeg waar ze behoefte aan hadden. En dat was een soort kringloopwinkel: een plek waar je spullen heen kunt brengen en waar je voor weinig geld nog goed spul kunt krijgen. Plus waar je andere mensen ontmoet. Zo is de Weggeefwinkel in juli 2015 geboren. En hij draait als een tierelier!”

Communiejurkjes en wk-leeuwen

Marjolein knikt. “Het concept is simpel: alles in deze winkel is gratis. En bijna alle spullen zijn welkom. Het moet natuurlijk niet vies of kapot zijn. Dan krijg je het weer mee terug naar huis.” Het verschil met een kringloopwinkel of een kledingbank? “Iedereen is hier welkom: je hoeft niet te bewijzen dat je arm bent of problemen hebt thuis. En alle spullen zijn gratis.” Welke items Marjolein zijn bijgebleven? “Een communiejurkje, zo’n klassiek wit jurkje met tule, heel leuk. En laatst nog zo’n heel fout oranje leeuwtje voor in de auto tijdens het WK, maar dat was wel gelijk weg.”

Weggeefwinkel De Heeg, fotograaf: Aron Nijs
Weggeefwinkel De Heeg, fotograaf: Aron Nijs

Een gewilde magnetron

De eigenaar van de dubbelgeparkeerde auto loopt voorbij met een magnetron in zijn armen. Vrijwilliger Omid neemt hem aan en geeft hem een plekje vooraan in de winkel. Gelijk staat er een dame naast die hem wil meenemen. Maar ze wordt teruggefloten door een andere vrijwilliger. “Nee mevrouw, uw man is al buiten met een zak vol spullen. Dat heb ik gezien. En de afspraak is 5 artikelen per bezoek. Dan moet u iets anders teruggeven. Eerlijk is eerlijk.” Enigszins verongelijkt verlaat de vrouw de winkel. Zonder magnetron. “Nee, leuk is het niet om politieagent te spelen”, reageert vrijwilliger Mardo Schroen. “Maar de regels zijn er niet voor niks. En valsspelen door stiekem alvast naar buiten te gaan met spullen, daar houd ik niet van.” Waarom ze het werk doet? “Ik ben afgekeurd, maar stilzitten is niet mijn ding. Ik wil mensen helpen want ik weet hoe het is om hulp nodig te hebben. Dit is dankbaar werk. En ik kom onder de mensen. Het is een leuke club!”

 ‘Tutti poepi’

Precies daarom staan Annette Steyns en Til Heugen ook in de winkel. Zowel Til als Annette zijn een middag in de week in de winkel te vinden. Annette: “Ik moet wel zeggen dat ik flink moe ben na een hele dag bezig zijn. Dan ben ik echt ‘tutti poepi’”, knipoogt ze. Wat hun taken precies zijn? Til: “We sorteren de binnengebrachte spullen, kijken alles na, richten de winkel in, ruimen op.” En poetsen hoort ook tot het takenpakket. “Tussen Kerstmis en Nieuwjaar hebben we grote schoonmaak gehouden”, knikt Til. De dames genieten vooral van het contact met de mensen. “En af en toe van de vlaai die iemand zomaar meebrengt. Ja, het is dankbaar werk. Laatst nog klampte een dame, een vluchtelinge, me huilend aan. Ze was zo blij met alle spulletjes”, vertelt Annette.

 “Ik moet wel zeggen dat ik flink moe ben na een hele dag bezig zijn. Dan ben ik echt ‘tutti poepi’”

Weggeefwinkel De Heeg, fotograaf: Aron Nijs
Weggeefwinkel De Heeg, fotograaf: Aron Nijs

5 stuks

Per bezoek mag je 5 stuks meenemen. 5 stuks maar? “Ja”, knikt Geerte. “Zo willen we er zeker van zijn dat mensen voor zichzelf spullen uitzoeken en ze niet doorverkopen. Zo zorgen we er ook voor dat de winkel niet direct leeg is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, denk aan een alleenstaande kersverse mama of iemand die net een verblijfsvergunning heeft gekregen. Die mensen krijgen meer. Maar altijd in overleg.”

Flink aanpoten

Waarom de winkel zo’n succes is? Marjolein: “Het idee komt uit de buurt. En wordt gedragen door vrijwilligers. Zij hebben zichzelf aangemeld. En ze redden het hier prima. Het team draait bijna zelfstandig. En daar ben ik best trots op. 12 mensen hebben door hun werk hier een zinvolle dagbesteding. En geloof me: het is regelmatig flink aanpoten.”

Een kaartje en een sigaretje

Net zoals Annette maakt Marcel Huizing vanaf de eerste dag deel uit van het team. Ook hij geniet van de sociale contacten. En het werk doet hem goed. “Ik ben afgekeurd. Door dit werk en de sociale contacten, ben ik veranderd. Ik leefde eerder teruggetrokken en nu ken ik de mensen. Ik word aangesproken en krijg kerstkaarten. Heel tof. Iedereen heeft wel wat. En dan is het mooi om elkaar te helpen. Al is het maar met een sigaretje.”

Een boost

De winkel is gehuisvest in een pand van vastgoedmaatschappij NSI. De gemeente betaalt de huur en Trajekt begeleidt het project. Ondanks de inzet van vrijwilligers en alle spullen die gebracht worden, moet er geld bij. Geerte: “Sommige spullen moeten alsnog naar het milieupark. Tel daarbij op de huur. Plus koffie en thee voor de harde werkers en het teamuitje een keer per jaar. Maar dat is het allemaal waard: er is weer reuring in het winkelcentrum. De mensen in de buurt waarderen het enorm. ’t Is echt een boost voor de wijk. En voor ons is dit een plek om in contact te komen met mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Zo heeft de winkel ook een signaalfunctie. Hier kom je er soms achter dat iemand hulp nodig heeft. Aan ons om die signalen op te pikken en de mensen de helpende hand te reiken.”