Er gaat niets boven de Stokstraat in Maastricht.

Trudy Kleijnen

over Amarna

Uit het hart gegeven

Je vindt er hoeden, tasjes, schoenen, kleding, sieraden en verder alles waar haar hart naar uitgaat. Daarom noemt Trudy Kleijnen haar winkel niet simpelweg een kleding- of modewinkel. “Amarna is een manier van leven, het is een levensinstelling. De zin van het leven doorgeven. Dat vind ik belangrijk.”

Synergie van diverse culturen
Voordat Trudy haar winkel begon, was zij bijna tien jaar lang creatief begeleidend docent, met als specialisatie dansexpressie op de basisschool. Toen ze net twintig was, kwam Trudy erachter dat ze graag sieraden maakt. Op de kunstacademie werd ze afgewezen. Daarop besloot ze een derdegraads opleiding handvaardigheid te doen en ging haar eigen weg als autodidact. Dertien jaar lang maakte ze sieraden. “Ieder sieraad vertelde een verhaal. Zeker toen ik eeuwenoude kralen in handen kreeg uit Egypte en Iran”. De naam Amarna, die verwijst naar een stad uit het oude Egypte, verraadt ook haar fascinatie voor dat deel van de wereld. “Ik wilde dingen samenvoegen: een synergie van diverse culturen. En als mensen iets aanschaften, dan kregen ze niet alleen dat sieraad, maar ook de hele achtergrond erbij. Eigenlijk een kunsthistorisch verhaal, over waar alles vandaan kwam.”

Waardering voor het individu
Wat Trudy toen deed met haar sieraden, doet ze nu in het groot met ontwerpers. In haar winkel zijn zo’n 120 designers uit binnen- en buitenland vertegenwoordigd. “Als je hier een mooie schoen aanschaft van bijvoorbeeld Chie Mihara, dan hoor je het hele verhaal erbij over het ontstaan en de achtergrond van die schoenen en de maakster. Ik help hier zelfs vrouwen aan schoenen die dachten hun hele leven vast te zitten aan steunzolen. In Amarna krijg je dingen gratis die eigenlijk niet te koop zijn. Warmte, aandacht, liefde, mensvriendelijkheid. Je wordt gewaardeerd als individu. Dat is zó bepalend dat ik iedere dag weer vrolijk op mijn fietsje hier aankom.”

“In Amarna kom je in een wereld zoals ik die graag zie en wil delen. Ik heb geen ‘massa is kassa’. Ik ga mijn eigen weg.”

Je kleden om het leven te vieren
Amarna is naar Trudy’s zeggen haar tempel voor de levenskunsten, vormgegeven door een vrouw van eenvoudige komaf, autodidact, ooit begonnen met eigen creaties op een achteraf rommelmarktje. Geduldig, keihard werkend en na heel lang wachten, zag ze kans om te verwezenlijken waarvan ze altijd heeft gedroomd. “Je vindt hier verassingen. Er is voor iedereen iets. Mits je je hart openstelt voor het ware leven. Als je fake wilt, moet je elders zijn. Hier bepalen de klanten zelf hun identiteit. Mijn winkel en mijn klanten kun je niet in een hokje stoppen. Mensen die oprecht in het leven staan, laten zich inspireren. Die imiteren ook niet. Ikzelf bijvoorbeeld kleed mij om het leven te vieren. Iedere dag maak je er wat van, in wat voor stemming je ook bent. En daar pas je natuurlijk ook je kleding op aan. In Amarna kom je in een wereld zoals ik die graag zie en wil delen. Ik heb geen ‘massa is kassa’. Ik ga mijn eigen weg. Om je dan tegenwoordig ook nog staande te houden, vind ik toch wel knap, al zeg ik het zelf.”

Vreemde eend in de bijt
Inmiddels heeft Trudy al 27 jaar haar winkel in de Stokstraat. In een van de meest exclusieve winkelstraten van Nederland is Amarna een vreemde eend in de bijt. De straat is bekend om haar historische uitstraling, vele monumenten en de luxe winkels. Amarna behoort niet tot het doorsnee aanbod in deze straat. “Ik vind dat mensen een mooie omgeving verdienen. De uitstraling van de gevels, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, dat geheel is zo thuis voor mij. En dat is de reden waarom ik dacht: de mensen voor wie ik ga, die ik koester, verdienen de mooiste plek in Nederland. En dat vind ik dan toch de Stokstraat. De P.C. Hooftstraat kan er niet tegenop. De Jordaan is schattig. Maar er gaat niets boven de Stokstraat in Maastricht.

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma

Meer over de Binnenstad