Je hebt steun aan elkaar als dat nodig is

Tonnie van Mulken en Emmy Kersemaekers

over hondenlosloopgebied St. Pietersberg

“Ik ben eraan verslaafd geraakt om naar het hondenlosloopgebied te komen”

Spelen, ravotten, graven, rennen: er is niets wat honden liever doen. Maar dat kan en mag niet overal. Wel in de verschillende hondenlosloopgebieden in de stad. Een daarvan ligt op de St. Pietersberg. Een paradijsje. Niet alleen voor de honden, maar ook voor hun baasjes, vinden Tonnie van Mulken en Emmy Kersemaekers.

Tonnie en Emmy zijn lid van de beheergroep van het hondenlosloopgebied op de Sint Pietersberg. Zelf wandelen ze er bijna dagelijks met hun hond. “Ik ben eraan verslaafd geraakt om hier naar toe te komen”, zegt Tonnie. Niet zo verwonderlijk, want het omheinde terrein van ongeveer 100 x 200 meter is een ideaal speelterrein voor alle honden. En terwijl de honden rondrennen, kunnen de baasjes zittend op een van de bankjes of aan de picknicktafels genieten van het prachtige uitzicht over de stad. “Het doel van dit gebied is om de honden te socialiseren”, vertelt Emmy. “Ze leren om met andere honden om te gaan. En voor hondjes die niet zo sociaal zijn, is er op de berg een apart veldje, dat ook omheind is.”

Het hondenlosloopgebied is een succesvol voorbeeld van een burgerinitiatief. Het oorspronkelijk braakliggend terrein is begaanbaar gemaakt en heeft twee ingangen gekregen. Eén keer per jaar vergadert de beheergroep, waarin vertegenwoordigers zitten van Natuurmonumenten, gemeente Maastricht, CNME, VVV Maastricht en de hondenbezitters. Tijdens de vergadering bekijken de deelnemers of alles goed gaat en of er nog wensen zijn. Tonnie en Emmy zouden bijvoorbeeld nog wel graag een waterkraan op het terrein hebben. Maar de aanschaf daarvan is te duur. “Nu vult de schaapsherder regelmatig twee tonnen met water, waaruit wij onze honden kunnen laten drinken”, zegt Emmy.

Behalve de officiële vergadering is er ook één keer per jaar een natuurwerkdag. “Dan vullen we de kuilen op, gooien plassen dicht en knippen waar nodig het bos wat meer open”, vertelt Tonnie. Om nieuwtjes te kunnen delen, beheert Tonnie ook een facebookpagina over het hondenlosloopgebied. Vooral handig als er een hond vermist is, zo is gebleken.

Hoewel je zou verwachten dat vooral honden uit de buurt worden losgelaten op de Pietersberg, weten ook hondenbezitters van verder weg de plek te vinden. Emmy: “Dagelijks komt er een mevrouw uit Hulsberg en elk jaar laten mensen die vanuit het westen van het land op doorreis zijn naar Frankrijk, hier hun hond uit. Best apart. Ik heb hier op de berg al veel leuke mensen leren kennen. Zo heeft het hondenlosloopgebied nog een functie: het is goed voor de sociale contacten. En je hebt steun aan elkaar als dat nodig is. Allemaal dankzij de honden.”

Het losloopgebied St. Pietersberg ligt aan het einde van de Luikerweg (bovenop de Sint-Pietersberg). Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats bij Chalet Bergrust  (halverwege de Luikerweg).

Check de regels voor hondenbezitters

Meer over Sint Pieter