Als je echt iets wilt, dan kom je er wel

“Iedereen heeft behoefte aan intimiteit”

Barry Nugteren is bestuurslid bij de Stichting Handicap en Seksualiteit. “Wij streven ernaar dat mensen met een handicap ook hun seksualiteit kunnen beleven. Net zoals ieder ander.” De Stichting heeft daarom een telefonisch spreekuur, geeft advies en workshops.

“Als je een beperking hebt, zijn de mogelijkheden om met anderen in contact te komen en een relatie te beginnen soms beperkt. Iedereen heeft behoefte aan intimiteit. Veel gehandicapten worden wel aangeraakt door hun verzorgers, maar dat is natuurlijk anders.”

Als mensen vragen hebben, kunnen ze contact opnemen met de stichting. “Ik heb weleens een telefoontje gehad van een zorginstelling met de vraag ‘hebben jullie een vrouw voor deze meneer?’. Daar zijn wij dus niet voor. Wel gaan we in gesprek. Wat zijn de behoeftes? En wat zijn de mogelijkheden? Het doel is dat iemand de regie krijgt over zijn of haar eigen seksualiteit.”

De vrijwilligers van het telefonisch spreekuur geven informatie, kunnen doorverwijzen of bemiddelen. Ook verzorgt de stichting workshops. “Aan professionals uit de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Ook zij zitten soms met vragen. Hoe stel je grenzen, hoe maak je seksualiteit bespreekbaar?”

Het symbool van de stichting is een schildpad. Die symboliseert de veiligheid die geboden wordt. “En een schildpad is niet snel, hij doet alles op zijn gemak. Als je echt iets wilt, dan kom je er wel. Maar je moet er wel wat voor doen, net als mensen zonder handicap.” Stichting Handicap en seksualiteit is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zowel voor het bestuur, als het spreekuur en de workshops. Meer informatie: www.handicapenseksualiteit.nl

meer over Statenkwartier