Maartje Mettrop

over Stichting Bureninitiatief Nazareth

Een plek om je zorgen even te vergeten

Een onopvallend pand in de Kasteel Schaloenstraat heeft een grote impact op de mensen uit Nazareth en Limmel. Stichting Bureninitiatief zorgt ervoor dat mensen met weinig financiële middelen en/of weinig sociale contacten een plek hebben om hun zorgen even thuis te laten, zich te laten verzorgen, mooie dingen te maken of kleine klussen te laten uitvoeren.

Door: Lieke Rijkx

Maartje Mettrop-Vos is de initiatiefnemer van Stichting Bureninitiatief, dat sinds 18 oktober 2014 bestaat. “Toen ik hier kwam wonen, was er een soort ruilwinkel waar klusjes met spullen werden betaald. Ik zat thuis en wilde me graag inzetten voor de buurt. In de ruilwinkel zochten ze mensen om dingen beter te organiseren. Ik meldde me aan en bedacht allerlei activiteiten en allerlei manieren om te professionaliseren.”

Uitstapje

Van drie uurtjes per week met drie vrijwilligers, naar dagelijks open met in totaal vijftien vrijwilligers. Zo’n veertig mensen komen er minstens één keer per week. Het Wijkservicepunt met Envida, Woonpunt en Sociaal Team Limmel-Nazareth maken gebruik van het pand. De Bewonersoverlegcommissie vergadert er en soms komt de wethouder zijn beleid ter plekke toelichten. ’t Koffieheukske is drie keer per week open en is erg populair. Koffie en thee kost er slechts een euro, een tosti anderhalve euro. “Het is echt een uitstapje voor mensen. Vooral voor de ouderen. Sommigen eten thuis geen boterham om hier een tosti te kunnen eten.”

Bureninitiatief Nazareth, foto: Aron Nijs

‘Hier wordt veel gelachen’

Lies Hamstra heeft net samen met twee andere vrouwen uit de buurt een gezichtsmasker gekregen. “Fris en Fruitig is toppie. Hier kunnen we onze nagels laten verzorgen, of ons laten opmaken. We overleggen onderling wat we de volgende keer willen en kiezen meestal voor een masker. Dingen die we anders nooit zouden laten doen. We hebben geen geld voor een manicure of een schoonheidsspecialiste. Maar belangrijker nog zijn de sociale contacten. Als ik met mensen in een kroeg of restaurant afspreek, kost dat veel te veel geld. Hier ben je de deur uit en zonder dat je failliet gaat. Er wordt hier veel gelachen.”

Maartje heeft nog veel ideeën voor Stichting Bureninitiatief. “Ik hoop dat de mensen ons blijven vinden en dat we daardoor kunnen blijven groeien en ontwikkelen. Ik zit nog vol plannen over hoe we het leven in deze buurt voor iedereen leuker en gemakkelijker kunnen maken.”

Fotograaf: Aron Nijs

Meer over Limmel en Nazareth

“Sommigen eten thuis geen boterham om hier een tosti te kunnen eten”

Bureninitiatief Nazareth, foto: Aron Nijs

Gezelligheid voor veilige sfeer

Andere vaste activiteiten zijn Burenhulp Veur Elkaar, waarbij buurtgenoten voor elkaar kleine klussen opknappen; ’t Handwerkcafé waar vooral breien, naaien en borduren op het programma staan en Fris en Fruitig. Dit laatste initiatief richt zich op persoonlijke verzorging voor mensen met een minimum inkomen. Vrijwilliger Bianca Koch: “We geven iedere week gratis workshops met informatie en tips over gezondheid en verzorging. Gezelligheid speelt een belangrijke rol, want zo creëer je een veilige sfeer waarin problemen bespreekbaar worden.”