Zonder oordeel naar ze luisteren

Sonja Menten

over het Leger des Heils

Saamhorigheid op Singel 9

Sonja Menten werkt nu anderhalf jaar als vrijwilliger bij het Leger des Heils, locatie Singel 9. “Ik begeleid de jongens bij afspraken met bijvoorbeeld de huisarts, maar ik ben ook hun uitlaatklep. Ze kunnen bij mij terecht met hun verhaal, frustraties of verdriet.” En wat Sonja dan doet? “Luisteren. Zonder oordeel naar ze luisteren.”

De bewoners van Singel 9 krijgen vaak te maken met vooroordelen. “Zelf hebben ze die helemaal niet. De mensen hier zijn echt, rechtuit. En de saamhorigheid, die je in de maatschappij soms mist, zie ik bij hen wel. Hoe weinig ze ook hebben, ze zijn altijd bereid om met elkaar te delen.”

Door de bezuinigingen op de GGZ ziet Sonja wel een verandering: “Verwarde mensen met psychische problemen die op straat lopen worden door de politie naar ons gebracht. Maar wij hebben niet de mensen in huis om hen te begeleiden. Dus moeten we ze weer doorverwijzen. En dat gaat gepaard met lange wachtlijsten.”

Of het beeld dat veel mensen hebben van ‘haar jongens’ ooit gaat veranderen is Sonja positief: “Door de crisis denk ik dat mensen wel zijn gaan inzien dat het letterlijk iedereen kan overkomen. Je zit hier echt sneller dan je denkt.” Aan de andere kant heeft ze zelf ook weleens vooroordelen: “Als hier een dame komt, dan denk ik eerst: ‘volgens mij bent u hier verkeerd’, maar dan komt ze gewoon gebakjes brengen voor de bewoners.”

Het Leger des Heils is altijd op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Mail secretariaat.lb@legerdesheils.nl of bel 043 350 3384.

meer over Wyckerpoort