Ik wilde alles proberen, het was allemaal zo nieuw voor mij

Sonia Kar

over haar buurt Wyck

Contacten leggen moeilijk als je in een nieuwe stad komt? Niet voor Sonia Kar. “Het heeft alles te maken met je mindset”, zegt de Indiase. “Om ergens te wennen, kun je het beste de stad gaan verkennen en gewoon met vreemden praten. In de meeste gevallen krijg je op zijn minst een glimlach terug.”

Sonia, geboren in Calcutta, kwam in 2010 voor het eerst naar Maastricht. Toen ze werk kreeg in Amsterdam, verhuisde ze met haar man naar Eindhoven. Vorig jaar veranderde ze opnieuw van baan en kwam weer terug naar Maastricht. Als ze nu nog weggaat, is het naar India. “In 2010 was Maastricht voor mij een vreemde stad, nu is het mijn thuis”, zegt Sonia. “De mensen, de sfeer, het is hier anders dan in de rest van Nederland. Hier voel ik me welkom.”

Hoewel ze in India moest googelen om te weten waar Maastricht lag, had Sonia bij aankomst een gevoel van herkenning. “Op mijn middelbare school kregen we Franse les. De leraar liet ons een plaatje zien van een ‘Europese stad’, compleet met kinderkopjes en smalle straatjes. Dat was net Maastricht, bleek achteraf.”

“De mensen, de sfeer, het is hier anders dan in de rest van Nederland. Hier voel ik me welkom.”

Sonia leerde haar nieuwe woonplaats kennen door de eerste week veel te wandelen. En door te eten. “Ik wilde alles proberen, het was allemaal zo nieuw voor mij.” Ze ging ook naar Indiase restaurants in de omgeving, maar concludeerde dat de gerechten hier zoeter waren dan in India zelf. Tegelijkertijd genoot ze bij de internationale collega’s van haar man vaak van de heerlijkste authentieke maaltijden. Dat bracht haar op een idee: wat als die thuiskoks nu eens andere mensen konden laten genieten van hun kookkunsten? Het was de start van Homehandi, een platform waar internationale thuiskoks uit Maastricht elke dag nieuwe, vers gekookte gerechten aanbieden, die tegen betaling thuis worden bezorgd. “Eten is de beste manier om barrières te slechten”, meent Sonia. “Intussen hebben we onze eigen ambassadeurs, die hun verhalen op onze website plaatsen. En we organiseren evenementen, waar mensen niet alleen over eten praten, maar ook over hun cultuur en tradities. Door Homehandi heb ik heel veel contacten gelegd, ook met Maastrichtenaren.” Lachend: “We zoeken trouwens nog een Nederlandse kok, liefst iemand die hutspot of stamppot kan maken.”

meer over Wyck