Ik zou niet snel de oversteek maken

Simone van Kerkoerle

over Biesland en Heer

Aan de ‘Bieslandse’ kant van de Maas

Ze houdt van Biesland, Heer, van een flink stuk wandelen, lekker naar de film gaan, van dansen en dansles geven. Al die ingrediënten weet Simone van Kerkoerle perfect te combineren in haar leven: ze woont – inmiddels al 33 jaar – in Biesland, geeft volksdansles in Heer en wandelt vanuit haar straat zo het Jekerdal in.

Simone woont haar leven lang al aan de ‘Bieslandse’ kant van de Maas. “Ik ben als kind aan deze kant van de Maas opgegroeid. En ben er dus ook gebleven. Ik zou niet snel de oversteek maken en aan de andere kant een huis kopen. Waarom niet? Het is denk ik maar net wat je gewend bent. En Biesland is een mooie wijk. Rustig. Ik wandel veel en ben zo in Kanne. Wel jammer dat er geen basisschool meer is. En dat er weinig winkels zijn. Maar daar tegenover staat dat ik binnen 5 minuten op het Vrijthof sta. Biesland verjongt ook enorm. Leuk om te zien.”

Even afschakelen
Iedere vrijdag geeft Simone les aan een groep 55-plussers aan de overkant van de Maas, in Heer, in gemeenschapshuis Aen de Wan. “Een ideale locatie en het echtpaar dat het gemeenschapshuis beheert, is enorm servicegericht. Dat is fijn werken.” Dansen en dansles geven betekenen voor haar even afschakelen. “Ik doe dit naast mijn werk. En ondanks dat ik een enorm leuke baan heb, is dit toch even loskomen van alle beslommeringen. Plus ik geniet van het samen zijn met mijn dansers. Prachtig hoe je zonder woorden contact krijgt met mensen. Ja, dansen is toch wel mijn favoriete communicatiemiddel.”

Heer, Maastricht 2015

Veel plezier
Dansgroep Andiamo, want zo noemen ze zichzelf, komt een keer per week samen. Het programma is divers en bestaat uit veel meer dan dansen alleen: “We dansen de hele wereld door”, licht Simone toe. “Volksdansen doe je samen. Je wisselt ook telkens van partner. De ene keer is een dans pittig en de andere keer rustig. We hebben altijd veel plezier tijdens de les: er wordt veel gelachen. Je krijgt er goede zin van. En door lichamelijk actief te blijven, onderhoud je je reflexen, spierkracht en coördinatie. Zo verklein je ook het risico op vallen. En laat dat nu bij minder jonge mensen toch een veelvoorkomend probleem zijn.”

Een kopje koffie
Daarnaast staat bij Andiamo het sociale contact voorop. Simone: “Na afloop drinken we altijd een kopje koffie. Ik kwam laatst een mevrouw tegen die helaas om medische redenen niet meer kan komen. Dat kopje koffie; het contact met de andere dames miste ze het meest.”

Meer informatie
Meer weten over de danslessen van Simone en dansgroep Andiamo? Kijk op www.trajekt.nl voor meer informatie.

meer over Biesland