Verbinden, delen en ‘anders’ verdelen

Sheila Oroschin

over verbinden, delen en ‘anders’ verdelen

Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig

Verbinden, delen en ‘anders’ verdelen. Daarover gaat het bij The Masters, een particulier initiatief dat Sheila Oroschin en Han Zittema vijf jaar geleden in Wyck startten voor ‘anders’ ontwikkelde jongeren. Via Masters projecten en door ervaring op te doen bij ondernemers en bewoners in Maastricht, kunnen jongeren na het speciaal onderwijs hun talenten ontdekken, ontwikkelen en benutten.

Inmiddels werkt The Masters samen met 33 zorg gerelateerde instanties en breiden de projecten zich uit. Tot de doelgroep behoort nu ‘iedereen die ‘anders’ is en op basis van zijn of haar talent een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. “We zijn The Masters begonnen vanwege mijn ‘anders’ ontwikkelde zoon Alex”, vertelt Sheila. “Wij wilden voor hem na het speciaal onderwijs een zinvolle daginvulling. Maar we merkten al snel dat de bestaande voorzieningen niet uitgaan van de aanwezige talenten. En dat er sprake is van veel wantrouwen, dus verkokering en een minutencultuur. Onder het motto ‘ Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig’, zijn we toen gaan kijken hoe ver we zelf konden komen.”

“Wij willen de maatschappij wakker schudden”

Projecten

Ver, zo blijkt vijf jaar later. The Masters is opgezet vanuit het idee dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan de samenleving, ook ‘anders’ ontwikkelden. Een inclusieve maatschappij, noemt Sheila dat. “Die wereld zijn we zelf gaan maken, samen met lokale bewoners, ondernemers, onroerend goedeigenaren en de overheid. We hebben een plek gecreëerd waar iedereen welkom is. De enige vraag die we stellen, is: ‘waar droom je van en waar denk je dat je talent zit’? Daar gaan we mee aan de slag.” The Masters regelt ervaringsplekken bij bedrijven en organisaties in Maastricht en daarbuiten. The Masters hanteert een leerlijn, uitgevoerd door The Masters Academy, en kent eigen projecten; The Masters Foodservice, The Masters Greenery in Borgharen en The Green Canteen, dat ‘anders’ ontwikkelden laat meedraaien in kantines op scholen.

In de Hoogbrugstraat wordt momenteel een pand omgevormd tot woningen voor vijftien Masters en vijf studenten. Op de begane grond komen algemene voorzieningen en services voor de wijk, waaronder een was- en strijkservice, foodservice en ‘Buurtzorg’, gerund door sociaal ondernemers en Masters.

Besparen

“Wij willen de maatschappij wakker schudden”, zegt Sheila. “Onze manier van werken leidt ertoe dat mensen anders gaan kijken. Niet alleen naar de anders ontwikkelden, maar ook naar de systemen die we met elkaar hebben bedacht. Door ondernemender te werk te gaan, kun je veel geld besparen. Geld dat je kunt inzetten om met z’n allen die inclusieve maatschappij te realiseren.”

Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Andere portretten