Iedereen verwees ons naar Sint-Pieter of Biesland. Uiteindelijk hebben we onze droom hier verwezenlijkt

Saskia Lemmens en Jeroen van Dijk

Over wonen in Oud-Caberg

Een tropisch paradijs in een oude boerderij

Saskia en Jeroen wonen al 23 jaar in de Van Akenweg, eerst in een woonhuis dat onderdeel uitmaakt van een oude carréboerderij, sinds een paar jaar in de daarnaast gelegen schuur.

Door Lieke Rijkx

Het gedeelte van de boerderij waar zij wonen stamt uit 1892 en bestond onder andere uit een hooischuur, een ‘schop’ voor stalling van werktuigen en een nog veel oudere aardappelkelder. Nu is het een tropisch paradijs waarin de planten tot aan het glazen dak groeien. “Buiten wonen, ook als je binnen bent en slapen onder de sterren, ook in de winter, dat was ons idee”, vertelt Saskia.

“We kwamen vanuit Curaçao, waar we een huisje hadden op het strand en dus altijd een gevoel van vrijheid en een prachtig uitzicht. We hadden allebei eerder in Limburg gewoond en wisten dat we daar op zoek wilden gaan naar een vergelijkbare ervaring. Dat is gelukt. Dit is een unieke plek. In de stad, maar met een weidse blik. Oud-Caberg is inmiddels een populaire buurt, maar destijds was het een vergeten stukje Maastricht. Iedereen verwees ons naar Sint-Pieter, Wolder of Biesland. Uiteindelijk hebben we onze droom hier verwezenlijkt.”

 

Geen gordijnen

De verbouwing duurde vier jaar. Gigantische houten meerpalen (palen voor het aanmeren van boten) ondersteunen het glazen dak. Meerpalen zijn ook gebruikt voor de bijzondere trappen in het pand. De gevel aan de tuinkant en de plafonds zijn gemaakt van een laadvloer van een binnenvaartschip. Nergens hangen gordijnen en zelfs traditionele kamers ontbreken. Alle ruimten zijn open, maar liggen op een ander niveau. Het bed en het bad staan op het hoogste punt, op een vide van waaruit het uitzicht adembenemend is. Het bad heeft Saskia bekleed met een bijzonder mozaïek met stenen uit de tuin en de omliggende velden.

Jeroen: “Het hele project is naar ons eigen idee ontworpen en uitgevoerd in samenwerking met Ontwerpstudio Jean Prange. We hebben veel zelf gedaan. Van het maken van de maquette tot het graven van de vijvers. Vooral Saskia heeft echt als bouwvakker gewerkt, met zware dingen gesleept, vloerverwarming gelegd, beton gestort voor de keuken.” Kunstwerken uit Malawi, Benin, Zuid-Afrika en Marokko sieren het pand. De vier meter hoge spiegel, komt dan weer gewoon uit Limburg en werd op de kop getikt bij de kringloop.

‘Huis van een koning’

“Iedereen komt hier met open mond binnen. Kinderen zeggen vaak ‘het lijkt wel het huis van een koning’. Volwassenen beginnen meteen over het vakantiegevoel dat ze krijgen en dat je hier niet overspannen kunt raken”, lacht Saskia. “Dit huis is inderdaad in evenwicht. Er staan geen dingen in die niet bij elkaar passen.”

meer over Oud-Caberg