Mijn droom is uitgekomen

Ronny Bessems

Over Kasteel Borgharen

Van een woestenij tot een prachtig monument

Kasteel Borgharen was ooit vervallen en zat verborgen achter een groene woestenij. Samen met een hechte groep vrijwilligers maakt Ronny Bessems er weer een prachtig monument van.

Zijn slaapkamerraam keek vroeger uit op het kasteel en jarenlang zei hij: “Ooit wil ik daar wonen.” Met lede ogen zag hij aan hoe het langzaam verloederde. In 2014 kreeg hij de kans om het monument voor het symbolische bedrag van één euro te kopen. De jongensdroom van Ronny kwam uit.

“Er was veel kapot gemaakt doordat een gedeelte was verbouwd tot appartementen. Veel authentieke onderdelen waren verkocht en er was over de muurschilderingen heen geverfd.” Het restaureren zou een enorme klus worden. Ronny plaatste daarom een oproep op Facebook. “Het eerste weekend kwamen er drie, vier mensen helpen. Inmiddels zijn we met zo’n 25 vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit en we zijn echt een team geworden. De tuin ligt er nu prachtig bij en het kasteel heeft al een heel ander aanzicht. ”

 

Tijdens Open Monumentendag krijgen bezoekers een rondleiding door het kasteel. Ze kunnen door de tuin wandelen en de stallen bekijken. Op een filmpje is te zien wat de afgelopen twee jaar allemaal gedaan is. “En we willen graag een wandschilderij terugkopen. We hebben een reproductie op papier gemaakt en hopen dat mensen daardoor enthousiast worden en een donatie doen.”

Het volledige programma van de Open Monumentendag en een overzicht van de rondleidingen vind je op www.vvvmaastricht.nl of www.openmonumentendag.nl.

(Tekst: stadsreporter Karin Somers)

meer over Borgharen