Rod Summer

Creatieveling in Malpertuis

Allround Artiest met Engelse wortels

Mijn eerste ontmoeting met Rod is in zijn huis in Malpertuis. Vreemd genoeg heb ik daar in de vorige eeuw letterlijk ‘om de hoek’ gewoond. Een vriendelijke en bijzonder uitziende man doet de deur open en heet me welkom in zijn huis.

Rod omschrijft zichzelf als ‘experimental artist’ en ziet geluid als een kunst medium. Een fijne man met een open en creatieve geest. Zijn woonkamer is gevuld met boeken, veel boeken en cd’s, stapels cd’s. Voor het raam staan bureaus en pc’s en aan de muur hangen foto’s en tekeningen.

Rod is geboren in Dorset (Engeland) en was beroepssoldaat bij de Royal Air Force (RAF). Hij was verantwoordelijk voor de medische zorg. De eerste kennismaking met Maastricht was in 1968. Hij werd door de RAF uitgezonden naar het voormalig NATO HQ in de Cannerberg. Rod woonde eerst in Tongeren, later aan de Jekerweg in Maastricht. Zijn hospita in Maastricht werd in de oorlog gered uit Japanse handen door een Britse militair. Ziedaar de connectie was er.

Door een ontmoeting in een bekende Maastrichtse platen zaak kwam Rod in contact met een Chinese restaurant eigenaar die experimenteerde met video beelden. Via hem komt Rod in contact met Raul Marroquin (video artist) die verbonden was aan de Jan van Eyck Academie. In 1972 gaat Rod echter terug naar Engeland, zijn contract met de NATO loopt af. In dat jaar bezoekt Raul Rod, “back home in England”Raul vraagt of Rod interesse heeft om naar de Jan van Eyck Academie te komen om daar zijn muzikale creativiteit vorm te gaan geven. Rod had namelijk begin jaren zestig enige ervaring opgedaan met het editten van (audio) cassette bandjes. Rod stemt toe en staat binnen 24 uur na het eindigen van zijn militaire contract weer op Nederlandse bodem.

Rod Summer 2

 “Sound is an art medium.”

Rod Summer 1

In Maastricht gaat Rod aan de slag aan de Jan van Eyck Academie. Tijdens het experimenteren ontstaat een concept ‘VEC’ genaamd, dit staat voor Visual, Experimental, Concrete. Zijn werk blijkt uniek, vernieuwend en creatief en is nooit eerder vertoond. Rod omschrijft zichzelf als ‘experimental artist’ en ziet geluid als een vorm van kunst. Zoals hij zelf met zijn Brits accent zou zeggen: “Sound is an art medium.” Inmiddels is hij wereldwijd bekend en zijn werk krijgt veel waardering. Naast geluid is Rod conceptuele kunstenaar, performance dichter, dramatist, postartist en boekartist, uitgever, archivaris en spreker op intermedia. Jawel, zeer actief dus. Rod had ooit de ambitie dat zijn naam bekend zou zijn in de kunsthistorie. Wie even zijn naam googled ziet dat deze ambitie meer dan gehaald is.

Tekst en fotografie: Buurtreporter Ruud Keijmis