Rob Jansen

over stadsnatuur Maastricht

Bij de vraag wat stadsnatuur nou eigenlijk inhoudt, geeft Rob aan dat dit onderwerp hem nog steeds fascineert. Rob: “Stadsnatuur kan vanuit zoveel invalshoeken bekeken worden. Dit maakt het onderwerp ook zo interessant. Een ding staat voorop: stadsnatuur is van groot belang voor een stad.

Het is belangrijk voor de vitaliteit en economie van de stad en voor het welzijn van zijn mensen. Daarnaast heeft een stad een belangrijke functie als het gaat over het bevorderen van de biodiversiteit. De biodiversiteit daalt steeds meer buiten de steden, vooral daar waar veel landbouwgrond ligt. Deze landschappen zijn zo arm of arm aan het worden, dat men al spreekt over woestijnvorming. Aan ons als stadsbewoners ligt de taak de biodiversiteit binnen de stad te stimuleren, zodat deze verarming niet overal toeslaat.”

”Stadsnatuur kan vanuit zoveel invalshoeken bekeken worden. Dit maakt het onderwerp ook zo interessant.”

De natuur heeft altijd al een rol in Rob zijn leven gespeeld. Hij groeit op in de Veluwe, daar waar de natuur schitterend is. Voor zijn studie woont hij in Twente, waar de natuur ook nog volop aanwezig is. Later verhuist hij voor zijn werk naar Rotterdam. Hij woont ook een tijdje in Amerika. In deze grote steden, waar weinig groen te bekennen is, mist hij de natuur enorm. Die rijke natuur waarmee hij als kind werd omringd, is hier nihil. Hij merkt dat dit invloed op hem heeft. Hij weet als geen ander waarom veel stadsnatuur belangrijk is.

Verder lezen?
Lees het hele verhaal van Rob verder op: Groen Maastricht

Meer over Binnenstad