Ik ben een lezer en lees me te pletter

Ria Mulkens-Odekerken

over haar buurt Jekerkwartier

Een oase van rust midden in het centrum

Het monumentale pand met de opvallende voordeur ligt een beetje verscholen in een zijstraat in het Jekerkwartier. Hier woont Ria Mulkens-Odekerken, 81 jaar, sinds 1987. Het ooit nogal verwaarloosde pand heeft ze samen met haar – inmiddels overleden – echtgenoot, helemaal opgeknapt.

“Ik vind het hier geweldig wonen, het kan niet beter en ik ben ontzettend trots op mijn buurt”, vertelt Ria enthousiast. “Iedereen kent elkaar, helpt elkaar, maar we lopen elkaar niet in de weg. Het is een heel gemengde buurt waar oudere en jongere mensen wonen. Ook wonen er studenten. En dat is ook niet onaardig. Die hebben natuurlijk wel eens een feestje, maar dan ga ik echt niet op de muur kloppen om te vragen of ze stil zijn. We zijn allemaal jong geweest.”

“Ik ben een echte lezer”

Jekerkwartier, Maastricht 2015

Vroeger was er in de buurt veel armoede en verkrotting, maar inmiddels is het Jekerkwartier een welvarende buurt met de nodige voorzieningen. Het brood en gebak haalt Ria bij de Bisschopsmolen en er is een slager in de buurt. Voor andere boodschappen gaat ze naar een supermarkt. De bus is vlakbij.

Ria voelt zich betrokken bij de buurt, ze houdt wel van een feestje en een etentje op zijn tijd, maar ze is geen verenigingsmens. Haar tijd brengt ze graag thuis door met een boek. “Ik ben een lezer en lees me te pletter.”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

Meer over Jekerkwartier