Teamwork en sociale contacten; daar draait het hier om

Petrus Geelen

over Hartelstein in Itteren

Woon- en werkgemeenschap in Grensmaasgebied

Verborgen tussen de Maas en het Julianakanaal, even ten noorden van Itteren, ligt de historische kasteelhoeve Hartelstein. De hoeve huisvest Stichting woon- en werkgemeenschap Hartelstein. Er zijn woonruimtes en een kringloopwinkel. Mensen met problemen worden hier tijdelijk opgevangen. De stichting helpt hen op weg om weer opnieuw te kunnen functioneren in de maatschappij.

Petrus Geelen (54) kwam na enkele tegenslagen in zijn leven ook terecht bij Hartelstein. “Ik woon hier nu al 5 jaar en assisteer Henk Willems die de dagactiviteiten voor de 15 bewoners coördineert. Ook werken ze in de kringloopwinkel. Teamwork en sociale contacten; daar draait het hier om. We moeten het verleden achter ons laten en weer vooruit kijken”, vertelt Petrus.

Rondom de hoeve zijn de Grensmaaswerken volop aan de gang. Petrus: “Voordat deze werken van start gingen, werd in Borgharen een graf met daarin 65 paarden gevonden. Ze zijn gesneuveld tijdens een veldslag in 1794 bij Maastricht in de tijd van Napoleon. Dat was echt wereldnieuws!” Hij is trots dat Hartelstein een vitrine heeft waarin een van de gevonden paarden wordt tentoongesteld.

Petrus is positief over de plannen en voortgang van het Grensmaasproject: “hier in Hartelstein zijn regelmatig inspraakavonden voor bewoners van Itteren en Borgharen, Staatbosbeheer en Natuurmonumenten. Er komen mooie dingen tot stand. Zo is een uitkijkpost gemaakt bovenop een heuvel in Itteren, wordt een vijver aangelegd tussen Itteren en Borgharen en komen er mooie wandelpaden.”

Petrus voelt zich thuis in Itteren. Hij kent veel mensen en houdt van een praatje. Hij vindt het jammer dat er steeds meer winkels verdwijnen: “Mensen rijden liever met de auto naar een grote supermarkt.”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

Meer over Itteren