Pauline Bisscheroux

in de binnenstad

Knallen met ‘handmade’ hoeden

Mooie creaties moeten gezien worden, vindt Pauline Bisscheroux. Daarom opende zij drie jaar geleden haar winkel in de Cortenstraat in het hartje van Maastricht.

Voor modiste Pauline is hoeden maken al bijna vijfentwintig jaar hoofdzaak, maar ze verkoopt ook de bijbehorende accessoires zoals sjaals en handschoenen. ‘Hand-made’ is de kern van haar producten en dat wil ze graag zo houden.

Experimenteren
Voordat Pauline voor zichzelf begint, volgt ze jarenlang zoveel mogelijk cursussen om het hoeden maken onder de knie te krijgen. Ze neemt privélessen bij een Tsjechische hoedenmaakster uit Praag en volgt een mode-opleiding in Maastricht. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, experimenteert ze met zoveel mogelijk stoffen en naaitechnieken. Dat experimenteren is ze niet verleerd. Pauline haalt nog steeds veel plezier uit het uitproberen van allerlei nieuwe ambacht-technieken.

“Ik maakte zoveel mooie creaties dat ik dacht, dit moeten de mensen zien.”

Knallen
Het liefst werkt Pauline aan een ontwerp waarbij ze zich niet hoeft in te houden. “Ik vind het heerlijk om te kunnen knallen met mijn hoeden.” Tot drie keer toe heeft ze al de show gestolen op de Parijse catwalk samen met de, ook in Maastricht gevestigde, couturier Christian Lagerwaard. Van dit soort dingen kan Pauline echt genieten. Knallen kan ze vooral ook met de creaties die op Prinsjesdag of op bruiloften gedragen worden. “Dat kan klein, subtiel en met grote creaties. Die contrasten vind ik prachtig.”

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma

Persoonlijke ‘touch’
Vijf jaar geleden maakte Pauline haar hoeden nog gewoon thuis. Maar daar werd haar werk niet gezien door de buitenwereld. “Ik maakte zoveel mooie creaties dat ik dacht, dit moeten de mensen zien. Nu ik hier mijn atelier én een etalage heb, wordt alles meer bekeken, wordt er ook meer gedragen en verkocht.” Pauline vindt haar zaakje helemaal thuishoren in Maastricht. “De mensen hier houden van stijl, mooie kleuren en materialen. Kleding moet wat uitstralen. Die geeft een extra persoonlijke ‘touch’ aan iemand. Ik vind het vooral erg leuk om een hoed voor iemand te zoeken die hem of haar goed staat, waardoor die persoon zich ‘happy’ voelt. Dan kun je echt zeggen dat het wat toevoegt aan iemands persoonlijkheid.”