Het leuke van Buurkracht is dat het ‘eigen’ is

Patricia Vinclair

over Buurkracht

Zonnepanelen dankzij de buurman

Energie besparen kan iedereen. Maar je moet er wel tijd en geld in investeren. Door samen te werken met buurtgenoten, hoef je niet alles alleen uit te zoeken en wordt het ook nog goedkoper. Dat is het idee achter Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., dat is opgepakt in de Maastrichtse wijken Itteren en Vroendaal.

In Itteren waren Wim Beijer en Vivian Thewissen, beiden lid van de dorpsraad, de kartrekkers. In Vroendaal kwam het initiatief van Koen Goorman en Klaas Koelewijn. Patricia Vinclair treedt op als buurtbegeleidster van Buurkracht. Zij ondersteunt de initiatieven, maar het zijn de bewoners zelf die aan de slag gaan. Er is geen standaardproduct; elke buurt doet het op zijn eigen manier en de uitkomsten kunnen dan ook per project verschillen.

“We nemen eerst een kijkje in de betreffende buurt om te zien welke huizen er staan en hoe het beste energie kan worden bespaard”, vertelt Patricia. “Daar maken we een rapport van. Dan maken we flyers met de uitnodiging voor een buurtbijeenkomst. Die flyers passen we voor elke buurt aan met eigen foto’s en teksten. Op de bijeenkomst leggen we uit wat Buurkracht inhoudt, bespreken we het rapport en worden er werkgroepjes samengesteld. Die gaan uitzoeken welke maatregelen er mogelijk zijn.”

Vroendaal, Maastricht 2015

Maatregelen

Zo verdiepten twee werkgroepen in Itteren zich in isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Zij zochten goede leveranciers en maakten met hen een afspraak over korting: hoe meer mensen meedoen, hoe hoger die wordt. Dat was voor bijna veertig huishoudens reden genoeg om overstag te gaan. Ongeveer vijftien mensen kozen voor zonnepanelen. De eerste maatregelen in Itteren worden nu uitgevoerd.

 “We nemen eerst een kijkje in de betreffende buurt om te zien welke huizen er staan en hoe het beste energie kan worden bespaard”

Itteren, Maastricht 2015

In Vroendaal hebben zo’n twintig mensen zich aangesloten bij Buurkracht. Zij gebruiken de warmtecamera’s van Buurkracht om te zien waar en hoe ze het beste energie kunnen besparen. Daarna gaan de werkgroepen aan de slag. “Het leuke van Buurkracht is dat het ‘eigen’ is”, zegt Patricia. “Er staat geen vreemde aan de deur, maar je eigen buurman die vraagt of je mee wilt doen.”

Meer weten?

Kijk op www.buurkracht.nl of stuur een e-mail naar: patricia@buurkracht.nl

Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Andere portretten