Ik gun iedere wijk een stadsprins

Odin, Rachèl en Olivier Wijnhoven

over hun buurt Belfort

100% Sjeng

Rachèl (31) en Odin (37) Wijnhoven wonen in een flatwoning in Belfort. Odins zoon Olivier (9) woont gedeeltelijk bij hen en bij zijn moeder in Heer. Odin was van 2000 tot 2008 een van de bandleden van de Maastrichtse ‘Boyband’ Zoeper. Hij was een tijdlang een bekend gezicht van TV Maastricht en werd in 2015 uitgeroepen tot Stadsprins.

Odin: “Eigenlijk zou iedere buurt een keer een stadsprins moeten hebben. Ik heb het idee dat het in mijn geval een mooie bijdrage heeft geleverd aan het buurtgevoel en aan de saamhorigheid hier in de directe omgeving. De omwonenden hebben zich verenigd om de hele straat te versieren. Dat was geweldig! Ook is er een speciaal feest geweest voor de ‘naobers’ (de buren). Sindsdien is de sfeer veranderd. Je leert elkaar beter kennen. Mensen zeggen elkaar sinds die tijd veel vaker gedag op straat.

Maatricht, Odin, en Rachelle (en zoon) Wijnhoven in de wijk Belfort.

“Ik gun iedere wijk een stadsprins”

Belfort, Maastricht 2015

Er is wel veel binding in Belfort, alleen geldt dat voor dit deel van de buurt, met vooral flats, wat minder. Als stadsprins heb ik mijn buurt én Maastricht als stad op een heel andere manier leren kennen in de periode tussen het uitroepen en carnaval. Ik heb in vier weken zo’n 270 bezoeken afgelegd. Daarin heb ik zoveel gezien en ben ik dingen te weten gekomen die ik echt niet wist. Ik voelde me altijd al 100% Sjeng, maar nu ben ik het nog meer. Dat is misschien wel een van de mooiste dingen die ik eraan overgehouden heb.”

Meer over Belfort