Eddy Broux

over de lucht in Wolder

Niet alleen maar rozengeur in Wolder

Eddy Broux woont in Wolder. Een leuke wijk met een rijk verenigingsleven. “Een mooi stukje Maastricht”, zoals hij het zelf omschrijft. Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Want af en toe hangen er vreemde geuren in de lucht. Uit nieuwsgierigheid en omdat Eddy’s principe is ‘niet zeuren, maar actie’ besloot hij een luchtmeetbuisje te adopteren en erachter te komen wat er in de Wolderse lucht zit.

Geurvragen

Eddy: “’s Avonds hangt er vaker een penetrante lucht. We hebben ons al vaker afgevraagd wat dat zou kunnen zijn. En hoe gezond de lucht is die we inademen. Wolder ligt aan de Tongerseweg. En daar rijdt behoorlijk wat verkeer. De geur kan ook komen van de afvalverbrander van de ENCI die als het ware in onze achtertuin ligt. En laatst roken we een penetrante mestgeur. Terwijl het ’s nachts had gevroren. Wie bewerkt zijn veld in de winter nog met mest? Juist, niemand. Maar Wolder grenst ook aan België en daar zijn nog niet alle huizen aangesloten op het riool. Ze moeten daar nog mestputten leegmaken. Vandaar waarschijnlijk de geur. Al die dingen samen, ja, die roepen wel wat vragen op.”

Eddy Broux in Wolder (foto: Aron Nijs)

 “Niet zeuren, maar actie”

Actie!

Volgens Eddy kun je daar wel over praten en zeuren, maar als je dan een kans krijgt om er iets aan te doen, dan moet je ook meedoen. “Vandaar dat ik me ook heb opgegeven toen ik de oproep voorbij zag komen. Uit nieuwsgierigheid en omdat ik zo ook mijn steentje kan bijdragen.” Het ophangen en maandelijks vervangen van de meetbuisjes ziet hij niet als een belasting. “De buisjes moeten in Mosae Forum worden ingeleverd. Ik werk zelf voor de gemeente dus dat is geen moeite. En als ik bijvoorbeeld op vakantie ga, kijk ik mijn zoon of de buren lief aan om de honneurs een keer waar te nemen.”

Fotograaf: Aron Nijs

Lees meer over Wolder