Nandi Nijsten

over het Jekerwartier

Het Jekerkwartier: een dorpje in de stad

Nandi Nijsten (26) woont samen met haar vriend in het Jekerkwartier. Oorspronkelijk komt ze uit Eijsden, maar ze besloot naar Maastricht te verhuizen vanwege haar baan bij het Theater aan het Vrijthof.

Een buurt met karakter
“Er is altijd wat te doen hier: een kleine markt of een concertje. Dat vind ik het leukste aan deze buurt. Ik voel me hier echt thuis.” Nandi vindt het fijn dat alles wat ze nodig heeft binnen handbereik is in haar buurt, zonder last te hebben van de drukte in de binnenstad. “Het Jekerkwartier heeft soms wat weg van een dorp. Ik heb regelmatig contact met mijn buren en iedereen let op elkaar.” Het Jekerkwartier is een buurt met karakter. De authentieke huisjes, de oude vestingmuur en de bruine cafeetjes maken deze buurt ook aantrekkelijk voor toeristen. De VVV-route loopt letterlijk langs Nandi’s huis. “In de route zit ook een vraag over het straatje waarin ik woon. Toeristen bellen soms bij me aan of ik ze kan helpen aan het antwoord. In het begin vond ik het heel leuk dat hier regelmatig mensen voorbij kwamen, maar ik mis het nu wel eens om rustig voor mijn huis te gaan zitten zonder aangesproken te worden.”

Groene omgeving in de toekomst
Hoewel ze er graag woont is de stad slechts een tijdelijk thuis voor Nandi. Haar huis is erg oud en klein en het parkeerprobleem in de omgeving is groot. Daarnaast mist ze een eigen tuin. Nandi wil later haar kinderen kunnen opvoeden in een ruime en groene omgeving. Dat deed haar, en haar vriend vorig jaar besluiten om een oude boerderij te kopen in het dorpje Mesch. Over zo’n anderhalf jaar, als de verbouwing klaar is, gaan ze verhuizen. Maar nu eerst nog even genieten van hun huisje en de voordelen van het Jekerkwartier!

Tekst: Isabelle Woudsma
Fotografie: Jonathan Vos