Milan Palma

over zijn tassenatelier

Unieke tassen met een rauw randje

Van alle tassen die Milan Palma maakt, is er altijd maar één. Al bijna twee jaar heeft hij zijn winkel en atelier in de binnenstad van Maastricht. “Daar fabriceren we alles zelf. Onze tassen zijn allemaal uniek. Die zie je nergens anders.”

Milan ziet toekomst in ambacht en handwerk. “Over tien jaar wordt de goede schoenmaker of kleermaker opnieuw gewild. Mensen willen gewoon weer degelijke en apartere spullen. Men ziet niet dat de wereld een weggooicultuur wordt. Ik vind dat we ons daarvan bewuster mogen zijn en minder moeten weggooien. Dat probeer ik ook te stimuleren.”

G-Star
Milan heeft vijftien jaar bij het bekende kledingmerk G-star gewerkt als ontwerper. Daar leerde hij de vaardigheden die bij het ontwerp vak horen. Hij begon er als grafisch ontwerper toen het kledingmerk nog een klein bedrijf was.

De laatste jaren was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van hun accessoires. Binnen zijn productontwerpen bedacht Milan onder meer de knopen, labels en riemen van G-star. Maar het maken van tassen vindt hij net zo leuk. Met twee kunstenaars als ouders is de creativiteit er tijdens zijn opvoeding met de paplepel ingegoten, vertelt hij. Maar de ‘smaakopvoeding’ heeft hij wel bij G-star gehad. Je ziet dan ook veel van die stijl terug in zijn tassen. “Mijn ontwerpen zijn totaal anders. Maar zoals G-star Raw is, ben ik ook wel. Ik zorg er altijd voor dat aan mijn werk een rauwe rand zit. Ik heb zo mijn gedachten over smaak. Het moet nooit truttig worden.”

Uitdaging
De materialen voor de tassen van Milan Palma zijn lokale producten. Alles wat nodig is om de tas te maken, komt uit Europa. Milan probeert zoveel mogelijk dichtbij te vinden. Niet uit China, Amerika of Derde Wereldlanden. “Alles wat ik doe, is wel moeilijker. Maar waarom zou ik de makkelijke weg kiezen? Ik vind dit voor mezelf ook een uitdaging.”

milan_uitgesneden
milanpalma-10-van-19

Een nieuw merk
Milan ziet zijn merk in de toekomst nog wel groot worden. Het liefst zou hij in iedere grote stad op een gegeven moment wel een Milan Palma-winkel gevestigd willen zien. “Maar de oorsprong zal altijd in Maastricht blijven, daar ligt de basis. Ik heb mij hier gevestigd omdat ik merkte dat Maastricht deze aanvulling wel kon gebruiken. Er was nog niet iets soortgelijks. Ik vind dat er wel meer van dit soort atelierwinkels mogen komen.”

Platenspeler
In zijn zaak is nóg iets opmerkelijks. Zijn platenspeler. Die vindt hijzelf het meest bijzonder. “Voor mij staat die platenspeler voor het leven. Een plaat stopt op een gegeven moment. Dan moet je een andere opzetten. Je bent ermee bezig. Je hebt af en toe stiltes, wat ook lekker is. Je moet een keuze maken in wat je wilt. Dat is met mijn tassen ook zo. Je moet kunnen kiezen, weten wat je belangrijk vindt en in welke tas je wilt investeren. Omdat er altijd maar één van is.”

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma

Meer over Binnenstad