Mieke van Aken

over STOP TIHANGE

Mensenketting

Na twintig jaar een praktijk in Complementaire Gezondheidszorg te hebben gehad is Mieke van Aken nu nog actief als Medisch Adviseur Fysische Vasculaire Therapie. Zij werkte aanvankelijk in het basisonderwijs, kreeg 3 kinderen en is toen als onderwijzeres gestopt.

Na de geboorte van de jongste telg ging ze studeren aan de Europese Academie en mede door deze studie besefte ze steeds meer hoe belangrijk een gezond milieu is voor het behoud van een goede gezondheid. Ze ging zich verdiepen in tal van chemische en natuurkundige processen en de invloed daarvan op onze gezondheid. Vervuiling van ons milieu en de inhoudsstoffen en veiligheid van ons voedsel baren haar steeds meer zorgen.

Daarom wilde ze zich ook buiten haar praktijk actief inzetten voor een gezonde leefomgeving voor ons allen en in het bijzonder voor onze kinderen en kleinkinderen. Ze zocht contact met Klaor Loch en MfE (Milieufront Eijsden), hierdoor leerde  ze iemand kennen die aan de wieg stond van de Actie | mensenketting 25 juni 2017 | STOP TIHANGE.

Haar belangrijkste drijfveer is het potentiële gevaar dat uitgaat van het gebruik van kernenergie en in het bijzonder van deze 3 verouderde centrales in Tihange (1975,1983,1985) die al jaren met de regelmaat van de klok moeten worden stilgelegd vanwege mankementen, scheurtjes in het reactorvat, technische storingen terwijl we de laatste dagen ook nog eens hebben vernomen dat er radioactiviteit is gemeten in ons Maaswater.

Stop Tihange

 “Deze mensenketting vraagt hooguit anderhalf uur van je tijd!” zegt ze enthousiast

startseite_about2

Ze heeft daarom zo’n drie maanden geleden een Burgercomité in Maastricht opgericht en is begonnen vrijwilligers te zoeken om middels het verdelen van tienduizenden flyers en affiches bekendheid te geven aan de actie van 25 juni a.s. Ze bezocht informatie- en actievergaderingen, stond met spandoeken en grote affiches op markten en bij festiviteiten en zal tot de actiedag zelf, dagelijks in de weer zijn om mensen te overtuigen deel te nemen aan de mensenketting.

Deze mensenketting vraagt hooguit anderhalf uur van je tijd, zegt ze enthousiast, je begeeft je op zondagmiddag om 14.00 uur  naar een plek in de ketting die je op de website (www.mensenketting.nl)  makkelijk kunt vinden, omdat alle wijken van Maastricht zijn toegewezen aan een bepaald deel van de route, waarlangs deze mensenketting wordt gevormd. En dan om 14.45 uur zullen de tienduizenden mensen, een kwartier, elkaars handen vasthouden.

Vanuit  Aken langs de rijksweg door Zuid-Limburg via Vaals, Gulpen en Margraten naar Plein 1992 te Maastricht om vervolgens af te buigen langs de Maas richting Eijsden, Visé en Luik naar Tihange. Een unieke actie, nog nooit vertoond, waar je dan deel van bent, om aan de politiek te laten zien dat het ons ernst is.

Mieke beseft heel goed dat de aanstaande mensenkettingactie niet direct zal zorgen voor sluiting van de drie kerncentrales in Tihange en is vast van plan door te gaan met acties na 25 juni. Zij voelt het als haar plicht om de mensen in deze regio te blijven informeren om samen, de Belgische regering te overtuigen om met een plan te komen deze centrales binnen afzienbare tijd te sluiten omdat de gevolgen van een calamiteit met deze centrales niet zijn te overzien.

Tekst: buurtreporter John Geelen

Meer over Amby