"We hebben maar één aarde en dat is genoeg reden om er zuinig op te zijn."

Michelle Jongen

over Botanica Innovare

Een Maastrichtse met een missie

“Vroeger was ik rebels en dacht ik dat het wel meeviel met die milieuproblemen. Door mijn studie heb ik gezien dat het helemaal niet meevalt, maar dat we er wel iets aan kunnen doen.” Michelle Jongen (24) is milieukundige en eigenaar van Botanica Innovare. De Maastrichtse heeft een missie. Eentje waarvan iedereen beter wordt.

Door Karin Somers 

Wat is Botanica Innovare precies? “Ik maak de thema’s gezondheid duurzaamheid en milieu begrijpelijk voor mensen. Door op een eenvoudige manier informatie te geven, wil ik ze bewust maken van de ernst van de milieuproblematiek. Tegelijkertijd laat ik zien dat je met een kleine verandering al heel veel teweeg kunt brengen.”

Nieuws

Worden we tegenwoordig niet al overladen met informatie? Over de opwarming van de aarde, het groeiende voedseltekort. “Ja, dat klopt. We krijgen heel veel nieuws op ons afgevuurd via social media en pushberichten. Maar daardoor worden we lui en gaan we niet meer filteren. Wat is nou waar? Dat had ik vroeger ook. Al die berichten zijn zo overweldigend. Je denkt al gauw: “Het zal wel”. Je komt niet in beweging om iets te doen. Dat veranderde toen Michelle Milieukunde ging studeren aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. “Ik zag hoe je met simpele dingen een groot verschil kunt maken.”

Expeditie

Daarom geeft Michelle met Botanica Innovare geregeld voorlichtingen op basisscholen. “Samen kijken we bijvoorbeeld waar onze groente en fruit vandaan komen. Dan is het heel raar dat we appels van een ver land laten komen, terwijl we ze ook zelf kunnen telen.” Michelle noemt deze voorlichtingen expedities. “Ik vraag de kinderen geregeld om een oplossing te bedenken voor een milieuprobleem. Zij zijn nog ongeremd en zien geen beperkingen. Daardoor ontstaan de mooiste ideeën. Het liefste wil ik hier mee aan de slag gaan.”

Verticaal tuinieren

Natuurlijk zijn er ook al oplossing voor de huidige voedselproblemen. “Een verticaal teeltsysteem biedt bijvoorbeeld een uitkomst voor het voedseltekort in 2050. In meerdere lagen worden groente, fruit en kruiden geteeld. Je hebt meer gewassen op een vierkante meter, omdat je de hoogte in gaat. Zo geven we het land dat vrijkomt terug aan de natuur. En het is een gesloten systeem, dus je kunt alles zelf regelen, zoals watertoevoer, LED-verlichting en temperatuur. De kans op een misoogst wordt zo beperkt.” Is zo’n systeem ook geschikt voor mensen in Maastricht? “Jazeker. Met Botanica Innovare wil ik deze oplossing juist dichter bij de mensen brengen. Ik heb het zelf ook thuis. Ik teel mijn eigen tomaten, pepers en sla. De weg van voedsel naar consument is daardoor zo kort mogelijk. En het smaakt ook nog eens heerlijk!”

Foto: Isabelle Woudsma

Toekomst

Het waarom van haar missie is duidelijk: “Ik zie het als mijn plicht als mens om iets te betekenen voor de maatschappij. We hebben maar één aarde en dat is genoeg reden om er zuinig op te zijn. Ik hoop dat Botanica Innovare uitgroeit tot een educatiecentrum voor iedereen, want samen kunnen we een mooiere en groenere wereld maken.”

 

“We hebben maar één aarde en dat is genoeg reden om er zuinig op te zijn.”

Eng

Zijn er nog andere innovatieve ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe voedselsystemen? “Jazeker, kijk maar eens naar Maastricht. Hier zijn we vooruitstrevend bezig met het onderzoek naar kweekvlees. Er wordt gewerkt aan kweekburgers, die gemaakt zijn van dierlijke eiwitten. Naar verwachting is kweekvlees binnen enkele jaren te koop in de supermarkt. Het is een van de oplossingen voor onze dichtbevolkte aarde. Het probleem is echter dat mensen het nog eng vinden. Het is jammer dat de media spreekt over ‘laboratoriumvlees’. Zij spelen zo in op die angst. Met Botanica Innovare wil ik juist voor bewustwording zorgen.”