Mattie Boonen

over Malberg

Malberg is een volkswijk

Mattie Boonen is meer dan 30 jaar vrijwilliger bij stichting Trajekt, 14 jaar lid van buurtplatform Malberg, al jaren lid van een bewonerscommissie van Servatius, heeft in vele organisaties gezeten en is in verschillende nog steeds actief. “Nee zeggen is moeilijk voor mij. Gelukkig staat mijn vrouw, die zelf ook actief is en veel organiseert, achter mij. Want zonder de steun van mijn gezin was en is dit nooit mogelijk.”

Volkswijk

Mattie woont aan de Leenhofruwe in Malberg. Hij is getrouwd met Steffie Voorst. Mattie werkt al sinds 1969 bij de Radiumfabrieken in Maastricht. Hij leerde daar ook zijn vrouw kennen. “Ik kom uit België maar mijn vrouw is een echte Maastrichtse. We hebben 7 kinderen, 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Ik ben supertrots op onze buurt. Malberg is een volkswijk. Ons kent ons. Ik draag Malberg dan ook altijd positief uit. Een deel van onze kinderen woont in Malberg. Ik wil hier rustig oud worden in mijn vertrouwde buurt.”

Mattie Boonen, fotograaf Aron Nijs

Vrijwilligerswerk

“Zelf vind ik het fijn om voor onze buurtbewoners iets te betekenen. Zo heb ik 29 jaar een trimclub beheerd waar we aan zaalvoetbal, basketbal en volleybal deden. Via mijn schoonbroer Nol Voorst ben ik betrokken bij het vrijwilligerswerk vanaf het eerste uur dat ik in Malberg woon. Ik hielp met het organiseren van zomerkampen, zeskampen en rommelmarkten waarvan de opbrengst naar de jeugd ging. Ook heb ik jarenlang de spelleiding gedaan bij jeugdkampen. Soms hielp ik bij het jeugdwerk van de Kluiverkes. En ik verricht hand-en-spandiensten bij vele evenementen.” Ook verzorgt Mattie bij de country line dance groep Dancing Dizzy Chicks Malberg al 13 jaar de muziek. Samen met Nol heeft hij 20 jaar de kerstversieringen opgehangen bij het winkelcentrum.

“Malberg is een volkswijk. Ons kent ons. Ik ben supertrots op onze buurt”

De bis vaan Malberg este…

“Ik voel mij een echte Malberger en heb veel contacten met buurtbewoners. 2,5 jaar geleden ben ik op Facebook een pagina over Malberg begonnen: ‘De bis vaan Malberg este…’ Er staan een paar duizend foto’s op, soms met anekdotes en verhalen. Door de vele contacten heb ik foto’s mogen inscannen voor op Facebook.” Ook heeft hij al een paar keer op de dag van de buurt een fototentoonstelling opgezet. “Oudere mensen vragen me wel eens om bij hen thuis langs te komen om de foto’s te laten zien. Dat doe ik graag en ze waarderen dat. Natuurlijk komen dan de herinneringen bij hen bovendrijven en vertellen ze verhalen.” Ook doet Mattie in november en december een oproep via Facebook om levensmiddelen en wasproducten in te zamelen. “Die delen we uit aan bewoners in onze buurt die het met minder moeten doen.”

Rock-’n-roll

“Mijn hobby’s komen wel in het gedrang door het vele vrijwilligerswerk. Een van mijn passies is het verzamelen van spulletjes uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook ben ik grote verzamelaar van de originele rock-’n-roll. En in het verleden heb ik veel concerten bezocht van onder anderen Roy Orbison, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis , Fats Domino, Cliff Richard en The Shadows en Paul Anka.”