Er heerste een sfeer waarin mijn gezin en ik ons welkom voelden

Martin Murillo

over Amby

Expat in Maastricht

Hoe ervaren expats Maastricht? De Costa Ricaanse architect Martin Murillo Valverde probeert de Nederlandse cultuur te begrijpen. “Wij willen nog zeker een aantal jaren blijven, afhankelijk van de mogelijkheden die zich voordoen.”

De eerste indruk die Martin kreeg toen hij in maart 2015 hij arriveerde in Maastricht? “Het was bewolkt, regenachtig en grauw. Een beetje deprimerend. De tweede dag was dat totaal anders. Ik zag de Maas met zijn bruggen en voelde een sfeer waarin ik en mijn gezin ons welkom voelden. We kochten een fiets voor onze dochter Lucia van 14 en prompt was ik haar tot drie keer toe kwijt. Maar ik realiseerde me dat dat erbij hoort. Doordat Maastricht niet zo groot is, kun je bijna overal binnen tien minuten met de fiets zijn. In Costa Rica reden we overal naar toe, maar hier hebben we geen auto nodig. Onze jongste dochter, Fernanda van 4, nemen we mee in de fietskar.”

Martin Murillo

“Een rustige buurt, dichtbij het zwembad en een goede uitvalsbasis om te gaan rennen of fietsen in het heuvelland. Wij voelen ons hier thuis, maar dat komt vooral omdat we zien dat onze dochters gelukkig zijn.”

Het gezin Murillo woont nu in Amby. “Een rustige buurt, dichtbij het zwembad en een goede uitvalsbasis om te gaan rennen of fietsen in het heuvelland. Wij voelen ons hier thuis, maar dat komt vooral omdat we zien dat onze dochters gelukkig zijn.” Heel veel contact met buurtgenoten is er (nog) niet, maar het is wel belangrijk om te integreren, meent de architect. “De grootste uitdaging voor mij is het onder de knie krijgen van de taal en het vinden van werk in de buurt. Het eerste jaar was ik huisman, daardoor leerde ik minder snel Nederlands dan mijn vrouw en dochters.” Martin zit op Nederlandse les, maar werkt nog in Costa Rica. Zijn dochters gaan naar het United World College en zijn Uruguayaanse vrouw werkt bij het ECDPM in Maastricht.

Voor nieuwkomers in Maastricht heeft Martin wel een paar tips. “Laat je helpen door iemand die Nederlands spreekt als je een huis gaat huren. Zo ontstaan er geen misverstanden met de verhuurder. En sluit je aan bij groepen op Facebook, zoals bijvoorbeeld Sharing is Caring van de Universiteit Maastricht. Daar kun je terecht met allerlei vragen. Het platform is voornamelijk bedoeld voor studenten, maar ook expats maken er gebruik van.”

meer over Amby