Ik miste in de buurt een plek waar kinderen kunnen spelen en leren over de natuur

Marije Koelewijn

over de speelplaats van basisschool en peuterspeelzaal in Heer

Gezond spelen in Heer

Kinderen in Heer hebben iets om naar uit te zien: de speelplaats van basisschool Suringar en peuterspeelzaal Taman Kanak Kanak (samen Kindcentrum Heer) verandert langzaam in een avontuurlijke plek met veel groen, een moestuin en volop spelmogelijkheden.

Een van de initiatiefnemers voor de natuurlijke speelplaats is Marije Koelewijn. Samen met andere ouders van kinderen op de Suringarschool maakte ze een plan om de traditionele speelplaats volledig in een nieuw jasje te steken. Daarbij kregen ze alle medewerking van de schoolleiding. Met geld van de school werden de eerste materialen aangeschaft en toen kon het werk beginnen. Intussen heeft de gemeente ook subsidie verleend in het kader van de tender ‘Meer voor elkaar’. Het project gaat dus zeker door en is naar verwachting over een jaar of twee helemaal af.

Heer, Maastricht 2015

 “Groen is goed voor de gezondheid, de kinderen vinden het leuk”

Heer, Maastricht 2015

Moestuin

“De speelplaats Heer Natuurlijk wordt straks een groene omgeving, waar kinderen kunnen spelen in de zandbak, klimmen op een heuveltje, hutten kunnen bouwen en eigen groente telen in de moestuin”, vertelt Marije. “Zo leren ze spelenderwijs: van respect voor alles wat groeit tot motorische vaardigheden en van fantasiespel tot samen plannen en overleggen.” Als alles klaar is, blijft de speelplaats ook na schooltijd open, zodat ook kinderen die niet naar Kindcentrum Heer gaan er gebruik van kunnen maken.

Voldoening

Behalve het resultaat, telt volgens Marije ook de weg er naartoe. “Dankzij dit plan is er veel contact tussen ouders, buurtbewoners en professionals. Leden van Serve the City, een netwerk van mensen uit verschillende kerken, zijn ons een dag komen helpen met klussen. En een deel van de materialen, waaronder grind, kleine boomstammetjes en bomen, is gesponsord door ondernemers en mensen uit de buurt.”

Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de speelplaats Heer Natuurlijk. Marije: “We hebben een tuingroep, maar we vragen regelmatig andere ouders om ons te helpen bij het onderhoud en de aanleg. Dat zijn altijd hele leuke dagen!” Dit project is echt een stimulans voor de hele buurt, meent Marije. “Groen is goed voor de gezondheid, de kinderen vinden het leuk en je ziet snel resultaat. Alles bij elkaar geeft dat veel voldoening.”

Meer over Heer

Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Andere portretten