Ik woon in een ontzettend gezellige buurt.

Marieke Mourmans

over haar buurt Wyckerpoort

Het gevoel van nostalgie

Midden in Wyckerpoort ligt buurtwinkel Het Steelpannetje. Eigenaresse Marieke Mourmans (41) verkoopt er producten die voorzien in de eerste levensbehoeftes, biologische- en streekproducten en vers bereide maaltijden. Ze vertelt enthousiast over haar winkeltje, de maaltijdservice en het leven in Wyckerpoort.

“Ik woon in een ontzettend gezellige buurt. Je profiteert hier van alle gemakken van een grote stad, maar ervaart tegelijkertijd toch het warme dorpse karakter. Je kent mensen bij naam. Het is een hechte buurt. We organiseren regelmatig spontaan een straatfeestje. Meestal bij ons voor de deur omdat hier de stoep het breedste is.”

“Je profiteert hier van alle gemakken van een grote stad, maar ervaart tegelijkertijd toch het warme dorpse karakter.”

Wyckerpoort, Maastricht 2015

Juist hier komt een buurtwinkel volgens Marieke goed tot zijn recht. “De winkel is een beetje vanzelf ontstaan. Ik begon met een maaltijdservice voor iedereen die weinig tijd of zin heeft om zelf te koken. Mijn publiek is een goede afspiegeling van de bewoners: jongeren en ouderen, eenverdieners, gezinnen, studenten.”

 

De reacties zijn positief. “Ouderen zijn blij omdat er niet echt een grote supermarkt op loopafstand ligt. Ik hoor regelmatig: ‘wat leuk dat dit kan’. In Amsterdam duiken ook steeds meer van dit soort winkels op. Het is toch een beetje een trend. Het gevoel van nostalgie. En het persoonlijke contact dat je hebt met de mensen. Het is hard werken, maar het geeft veel voldoening. Natuurlijk was het een gok, maar hey, als je niks probeert, weet je het ook niet.”

 

Nieuwsgierig? Meer info over de buurtwinkel op www.hetsteelpannetje.nl.