Maria van der Hoeven

over Campagne

Dynamiek in de buurt

Maria van der Hoeven groeide op ‘aan de andere kant van de Maas’, maar streek in het voorjaar van 1992 met haar tweede man neer in Campagne. Ze kozen voor deze wijk vanwege de rust, de ruimte en het groen, in combinatie met de nabijheid van de binnenstad die op een steenworp afstand ligt en goed bereikbaar is met de bus en zelfs te voet.

Na lange tijd in Den Haag werkzaam te zijn geweest, eerst als Tweede Kamerlid voor het CDA en vervolgens als minister in maar liefst vier kabinetten, met de portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en later Economische Zaken, was Maria der Hoeven van 2011 tot 2015 directeur van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs. In die periode betekende Campagne vooral ‘thuiskomen’. “Veel van mijn Parijse collega’s zochten in het weekend de rust op in hun buitenhuis à la Campagne, ik legde dan uit dat ik naar een andere Campagne ging.”

Rust heeft ook een keerzijde
Maar rust heeft ook een keerzijde. “Een buurt heeft dynamiek nodig, daarom is het zo belangrijk dat er een school is, en dat er met de komst van The Masters een plek wordt gecreëerd waar de bewoners van de wijk elkaar kunnen ontmoeten.” Maria had gehoopt dat het bijbehorende koffieterras al geopend zou zijn, maar helaas is het nog even wachten op de laatste vergunning vanuit de gemeente.

image1

 “In Campagne en het aangrenzende Wolder gebeurt al veel moois”

The Masters: een geweldig initiatief
Sinds oktober 2016 is de lokale bloemenwinkel Maravilha een samenwerking aangegaan met Masters Service and Care. Dit is een sociaal-innovatieve beweging, die ‘anders’ ontwikkelde jongeren en ouderen in staat stelt om naar eigen kunnen volwaardig te participeren in de samenleving. In een deel van de winkel worden diensten voor de wijk aangeboden zoals een naaiatelier, een was- en strijkservice en computerservice. Verder is er een UPSpunt voor het afhalen en inbrengen van pakketjes. ”Dit geweldige initiatief, waarbij ruimte ter beschikking wordt gesteld aan mensen die opnieuw hun weg moeten vinden, is een aanwinst voor de buurt én voor heel Maastricht.”

Dromen voor de toekomst?
“In Campagne en de aangrenzende wijk Wolder gebeurt al veel moois”, vindt Maria. Zij geniet met name van de jaarlijkse kribbetjestocht en de processie, en vindt dat de bewoners goed worden geïnformeerd via het wijkblad Aangenaam. Dat de buurt mede dankzij de inzet van enkele bewoners de brievenbus heeft weten te behouden, is ook een goede zaak.

Tekst: Buurtreporter Renée Lemaire
Fotografie: Buurtreporter Jeroen Andel

Ook buurtreporter worden?

Meer over Campagne